Ylioppilasjuhlat tulossa | Tarjoiluehdotuksia

Joka kevät usean suomalaisen perheen mielessä on yksi asia: ylioppilasjuhlat. Niitä järjestetään omassa perheessä ja niissä käydään vieraana – vuosi toisensa jälkeen. Niiden järjestämisessä on yleensä vain yksi kysymysmerkki: Minkälaisen ruokatarjoilun ylioppilasjuhliin tulisi järjestää?

Ylioppilasjuhlat. © Liisa Oja
Ylioppilasjuhlat. © Liisa Oja
Perinteinen kahvitarjoilu kakkujen kera

Kaikki tietävät, että ylioppilasjuhliin kuuluu kahvitarjoilu. Ylioppilasjuhlan tarjoilu koostuu sekä suolaisesta että makeasta ruoasta. Mikään ei ole perinteisempää kuin tarjoilla ylioppilasjuhlissa ylioppilaskakkua ja voileipäkakkua. Nämä ovat helppoja ja varmoja valintoja, niin kotona tehtynä kuin pitopalvelulta tilattuna.

Trendikkäästi sormiruokaa ja tapaksia

Vaikka ylioppilasjuhlat ovat valmistujalle ainutkertainen juhlan aihe, niin vieraat käyvät usein useammassa ylioppilasjuhlassa saman päivän aikana. Näin ollen vieraille pelkät kakkutarjoilut ovat lähes loppuun asti koettuja ja kulutettuja tarjoiluvaihtoehtoja. Nykyään perinteisen kakun asema haastetaan jopa häissä: Voisiko siis sen aseman haastaa myös ylioppilasjuhlissa?

Ylioppilasjuhlissa erilaiset sormiruoat ja tapakset ovat oivallinen vaihtoehto kakuille. Ne ovat helposti ja siististi syötävissä, koska koko annoksen saa kerralla suuhun. Jopa seisaaltaan syöminen helpottuu sormiruoan kanssa huomattavasti, eikä kenenkään tarvitse pelätä juhlavaatteiden sotkemista.  Lisäksi sormiruokaa tarjoamalla on mahdollista saada aikaan todella monipuolinen ja säväyttävä tarjoilu aikaiseksi: kaikille löytyy varmasti jotain ja ruoka säilyy vaikka vieraita tulee tipotelen pitkin päivää.

Toimiviksi todettuja sormiruokia ja tapaksia ovat esimerkiksi erilaiset kasvis- ja äyriäistarteletit, täytetyt herkkusienet, marinoidut artisokan sydämet, bruschettat ja crostinot, lihapullat vuohenjuustotäytteellä, sushit, minivartaat cocktailtikuissa, täytetyt kirsikkatomaatit, porotäytteiset rieskakääröt ja tuorejuustotäytteiset graavilohikääröt, erilaiset juustot ja tuoreet kasvikset. Kasviksista voi koota vaikka herkullisen kasvisbuffetin. Erilaiset dipit ja kylmät kastikkeet, kuten tsatsiki, aioli ja hummus kruunaavat tarjoilun.

Sormiruoka-tarjoiluun vieraat tarvitsevat ainoastaan lautaset, servetit ja cocktailtikut, jotka helpottavat siistiä syömistä. Myös erilaiset ruokaisat salaatit ovat hyvä ja helppo lisäke sormiruoille. Anna mielikuvituksesi siis lentää, kun valmistelet tarjoilukokonaisuutta valmistujaisten kunniaksi.

Tuorejuustotäytettyjä kirsikkatomaatteja ja tomaattirisottotäyttettyjä herkkusieniä! Lisää reseptejä osoitteesta: www.korianteri.fi
Tuorejuustotäytettyjä kirsikkatomaatteja ja tomaattirisottotäyttettyjä herkkusieniä! Lisää reseptejä osoitteesta: www.korianteri.fi
Vaihtoehto ylioppilaskakulle

Macaron-leivokset tai cakepopsit eli kakkutikkarit ovat herkullisia suupaloja ja haastavat perinteisen ylioppilaskakun ainakin visuaalisesti juhlapöydän koristajana. Myös kuppikakut ja muffinssit ovat nykyään vahvoja kilpailijoita jopa hääkakulle, joten mikseivät ne voisi haastaa myös ylioppilasjuhlien kermakakkua? Lisäksi kaikki nämä vaihtoehdot sopivat ulkonäöllisesti ja teemallisesti myös sormiruokien ja tapasten tarjoiluun.

Cake Pops eli kakkutikkarit ovat erinomainen vaihtoehto kakulle sormiruokateemalla.
Cake Pops eli kakkutikkarit ovat erinomainen vaihtoehto kakulle sormiruokateemalla. © Liisa Oja
Vieraat ja tarjoilu

Tärkeä lähtökohta juhlien kuin juhlien tarjoilun suunnittelussa on vieraiden määrä. Onnistuuko ylioppilasjuhlien tarjoilun järjestäminen kotikeittiössä vai täytyykö harkita pitopalvelun palkkaamista? Onko vieraita tulossa niin suuri määrä, että koti ei riitä ympäristöksi vaan juhlapaikaksi täytyy vuokrata juhlatila?

Entä tuleeko osa vieraista kaukaa ylioppilasjuhliin? Jos tulee, niin silloin juhlissa olisi hyvä tarjoilla myös hieman ruokaisampaa syötävää. Perinteisiä juhlien lämpöisiä ruokia ovat edelleen erilaiset kiusaukset. Ne ovat helppoja ja halpoja vaihtoehtoja, mutta eivät ainoita. Jos haluaa tarjota ylioppilasjuhlissa lämmintä ruokaa, niin hyviä vaihtoehtoja kiusauksille ovat erilaiset suolaiset piirakat ja sosekeitot. Ne tulevat myös halvaksi ja ovat enemmän muunneltavissa omien ja vieraiden makujen mukaisiksi. Sosekeittoja ja piirakoita on helppo toteuttaa myös kasvisvaihtoehtoina.

Kaipaatko lisää ideoita juhlatarjoilulle tai kuvissa olevien ruokien reseptejä?

Ei hätää, reseptejä löytyy Korianteri-ruokablogista! Myös Juhlan Paikan Pinterest | Juhlamenu-boardilta löytyy mielenkiintoisia ideoita juhlatarjoilun tapaksiin ja sormiruokiin.