Thaimaalainen uunipata

Pitkä odotukseni on loppunut ja pääsen pitkästä aikaa taikomaan keittiössä! Ihanaa! Minulle oli täyttä kidutusta kun en voinut kahteen viikkoon kokata ja nauttia ruoan luomisesta. Tämän kertainen ohje on yhdestä rakkaimmastani keittokirjasta, Marianne Kiskolan Kasvisruokaa Aasiasta kirjasta. Tämä oli ensimmäisiä kasvisruokia, johon rakastuin aikoinaan ja ymmärsin, ettei ateria todellakaan vaadi lihaa. Sittemmin tämä kyseinen resepti on ollut yksiä kestosuosikkejani, mutta jostain kumman syystä en ole vielä onnistunut saamaan sitä tänne. Ajan myötä ja kaappien sisällön mukaan resepti elää, niin kuin kaikki reseptini, ne ovat harvoin orjallisia ja tuskin ikinä noudattelevat aivan samaa kaavaa.


1/2 l kuivaa tummaa soijarouhetta
kuivattuja chilejä (mietoja 5 kpl, vahvoja 2)
1 l kasvis/lihalientä
2 punasipulia
3+3 valkosipulin kynttä
1 rkl raastettua inkivääriä
1 dl oliiviöljyä
500 g (kirsikka)tomaatteja
300 g kukkakaalinnuppuja
1 rkl soijakastiketta
1 rkl punaista currytahnaa
5 kafferilimetin lehteä—> näitä en ole vielä kohdannut missään…joten käytän yleensä 5 laakerinlehteä (vaikka epäilen maun olevan aivan erimaailmasta.


Lisäksi 
Keitettyä riisiä
(2 dl pavun- tai mungpavunituja)
1 ruukku ruohosipulia
seesaminsiemeniä 

Ohjeen annos on hyvin iso ja ainakin itse kahden ihmisen taloudessa monesti puolitan sen!

Keitä soijarouhetta kiehuvassa, suolallaja kuivatulla chileillä maustetussa vedessä 15-20 min. Säädä uuni 200 asteeseen. Kuori ja silppua sipulit ja valkosipulit. Murskaa kolme valkosipulin kynsistä ja jätä kolme kokonaiseksi pataa varten. Kuori ja raasta inkivääri. Lado kaikki ainekset isoon pataan. Kypsytä kannellisessa padassa 30-50 min.(Ohje kertoo siis hyvin lavean ajan, joten itse kypsytän aineksia padassa sen mukaan, että ainekset ovat pehmentyneet).

Poista limetinlehdet ja chilit padasta ennen tarjoilua. Tarjoile riisin ja itujen kanssa ja koristele silputulla ruohipulilla ja seesaminsiemenillä.

Ruoka on myös hyvää naanleivän kanssa 😛

Kirjan kaunista kuvitusta.

Oma uunipatani.