Täydellisen kermainen artisokka-risotto

Täydellinen risotto.
Olen syönyt elämäni aikana aina toisiaan risottoa. Yhdistän sen hyvin vahvasti arkiseksi ruuaksi, aika perusmätöksi siis, josta löytyy riisin lisäksi aineksia kuten, kanaa, herneitä, paprikaa ja maissia. Olen myös pari kertaa itse tehnyt aiemmin risottoa, mutta en ole kummemmin ihastunut siihen. Mitä ihmeellistä voi olla seoksessa, jossa on riisiä, pakastevihanneksia ja mahdollisesti lihaa? No minäpä kerron…
Rosmariinia mausteeksi ja valkoviinin jämät juomaksi.
Risoton ihmeellisyys pätee siinä, että en vain yksinkertaisesti ole aiemmin syönyt hyvää risottoa. Ja mistä se taas johtuu? Siitä, ettei risotto kuulosta haastavalta tai kunnianhimoiselta ruoalta. Risotto ei myöskään kuulosta makujen sinfonialta. Ja tämän risoton jälkeen, mitä nyt tein, ymmärsin myös, että yleisesti risoton valmistustekniikka ei vain toimi. Risoton erinomaisuus perustuu siis sen valmistustekniikkaan pitkälti. 
Tämä risotto ei ollut vain hyvää, vaan se oli erinomaista, juuri sitä makujen sinfoniaa, jota en edes odottanut näin ”arkiselta” ruoalta. Ylitin taas itseni! Mutta siitä seurauksena, en usko että pystyn enää syömään random risottoa. Kamalaa kun makuaistit elitistyvät näin. Parisen vuotta sitten, pidin ruoan laitosta ja kaiken uuden kokeilusta, mutta en silloin todellakaan odottanut päätyväni tähän ruoanlaiton kanssa. Ja tämä tilanne on se, että ruoanlaitto alkaa olemaan enemmän kuin ravinnon valmistamista, enemmän kuin ihmeellistä sähläystä ja hauskaa kokeilua. Se on itseasiassa ylittänyt jo harrastuksen tason. Kokkaaminen alkaa enemmänkin olla elämänkutsumus, voisiko sanoa eräänlainen ilmaisun muoto. Toiset taiteilee, minä kokkaan. Voisiko siis sanoa myös, että eräänlainen luonnehäiriö!
Mutta takaisin siihen artisokka risottoon. Ohje on, kuten niin monet muutkin nykyään, ripattu Jamie Oliverilta. Tunnustan, minusta on tullut uskollinen fani, koska hänen reseptinsä ovat niin ihanan inspiroivia ja toimivat ihan joka kerta. Tosin sitruunaa ei kaapista löytynyt, joten improvisoin ja käytin appelsiinia, ja se toimi erittäin hyvin! Samoin ohjeessa neuvottiin käyttämään mintunlehtiä koristeena, mutta itse paistoin uunissa oliiviöljyllä, mustapippurilla ja suolalla maustettua parsaa, mikä oli varmasti melkein parempi vaihtoehto.

Artisokka-risotto täyte

6 pientä artisokkaa (purkista löytyvät artisokan sydämet käyvät vallan hyvin!)
1/4 appelsiinin mehu
1 x risotto bianco
 merisuolaa, mustapippuria
 muutama vihreä parsa (oliiviöljyä, merisuolaa, mustapippuria)
Parmesan juustoa risoton päälle
Ensimmäiseksi herää kysymys mikä helkutin risotto bianco, joten tässä vielä ainekset siihen…

Risotto Bianco eli risotto ”pohja”

 n. 1,1 litraa kana/kasvislientä 
 2 nokaretta voita
 2 rkl oliiviöljyä
 1 sipuli hyvin pilkottuna
 2 valkosipulin kynttä, hyvin pilkottuna
 2 sellerin vartta, hyvin pilkottuna
 400 g risottoriisiä
 2 valkoviini lasillista (Verduzzo 2010
 merisuolaa ja mustapippuria
 70 g voita
 100 g juuri raastettua parmesan juustoa  
Ohje on tarkoitettu n. 6 henkilölle, eli ruokaa tulee paljon! 
Kiehauta kasvis/kanaliemi ja siirrä pois hellalta. Ota toinen kattila (iso) ja lisää sinne oliiviöljy ja voi. Heitä sekaan sipuli- ja valkosipulisilppu, sekä sellerin palat. Paista keskilämpötilalla noin 10 min, niin että kasvikset pehmenevät, mutteivat tummennu. Lisää riisi. Pyörittele riisiä 1-2 min rasva-kasvisseoksessa, niin että se alkaa olla läpikuultavaa. Pyörittele koko ajan, jotta riisi ei pala. Lisää 2 viini lasillista. Pyörittele jälleen riisiä koko ajan odottaen, että riisi imeytyy viiniin. Tässä menee lämpötilasta riippuen noin viitisen minuuttia.
Kermaisuuden ilmentymä. 
Kun melkein kaikki viini on imeytynyt riisiin, voit alkaa lisäämään kana/kasvislientä kauhallinen kerrallaan sekaan. Odota aina, että suurin osa edellisestä kauhallisesta on imeytynyt riisiin ennen kuin lisäät seuraavan. Tällä tavalla riisi ei valmistu liian nopeaan pintapuolisesti, vaan antaa aikaa riisin valmistumiselle kokonaisuutena. Kun aloitat liemen lisäämisen, niin siinä vaiheessa kannattaa lisätä myös pilkotut artisokat sekaan, sekä lisäksi merisuola ja mustapippuri. Muista pyöritellä risottoa koko ajan ja lisätä lientä kauhallinen kerrallaan. Riisin valmistumiseen menee noin 15-20 min. Muista maistaa risottoa ja maustaa mielesi mukaan aina välillä. Tällä tavoin pysyt myös ajantasalla riisin kypsymisen suhteen. 
Kun riisi on kypsää, ota se pois levyltä. Lisää sekaan n. 70 g voita paloina ja sekoita voi risoton joukkoon tasaiseksi. Sen jälkeen raasta n. 100 g parmesan juusto ja sekoita sekaan. Laita risoton päälle kansi heti tämän jälkeen ja anna sen vetäytyä n. 2 min. Vetäytyessään se saa juuri oikeanlaisen kermaisen tekstuurin. 
Tarjoile risotto mahdollisimman tuoreena, koska silloin se on parhaimmillaan. Raasta parmesan juustoa hieman  risoton päälle lautasella ja tarjoile vaikka uunissa paahdettujen parsojen kanssa, kuten minä tein. Se ei tietenkään ole välttämätöntä ja risotto on aivan erinomaista sellaisenaankin. Sopii niin alkuruoaksi kuin pääruoaksi. 
Ja siis oikeasti, tämä resepti muuttaa käsitystäsi risotosta. Yksinkertaista, kaunista ja hyvää! 
Kuplivaa.
Kaunista.
Taiteilua.

Comments are closed.