Syksyinen kurpitsarisotto

Olipa kerran kurpitsa…

Kermainen kurpitsarisotto

Syksy on täällä ja kiirettä pitää! On ollut niin paljon isoja elämän muutoksia viime aikoina, että ei ole vallan edes ehtinyt blogaamaan. Elämän muutosten lisäksi töissä on pitänyt niin kovaa kiirettä, että en ole jaksanut edes ajatella hetkeen mitä suuhunsa pistäisi. Ruoan tarkoitus on siis syyskuun ajan ollut enemmänkin ravintoa jaksamiseen kuin hedonistin makunystyröiden haastaja. Joskus näinkin! Mutta tänä viikonloppuna ajattelin repäistä, ottaa itseäni niskasta kiinni ja tarttua kurpitsaan!

Herra kurpitsa.

Kurpitsan aika on ihanaa. Rakastan kurpitsaa. Voisin syödä sitä ympäri vuoden, mutta valitettavasti se ei ole mahdollista. Viime vuonna kokkailin kurpitsasta ihania leipiä ja erityisen herkullista lasagnea. Tänä vuonna kun kuljetin pienen ja söpöm kurpitsan kotiin niin tiesin miltei heti, että haluan kokeilla tehdä siitä risottoa. Ja tavoitteena oli tietysti erityisen herkullinen risotto! Koska olen jo useampia herkullisia risottoja onnistunut loihtimaan, niin en halunnut tähän tehdä suurempia muutoksia ohjeelta. Pekonin lisäsin, jotta risotto saisi hieman suolaisuutta kurpitsan rinnalle. Korianterijauhe, sake ja omenasiideri olivat makumaailmaltaan myös hyvin toimivia lisäyksiä tähän risottoon.

Kurpitsa-pekonirisotto sakesta

2 siivua pekonia
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl voita
1 pieni kurpitsa
1 sipuli
ripaus merisuolaa, jauhettua korianteri ja mustapippuria
1,5 dl sakea
0,5 dl kuivaa omenasiideriä
400 g risottoriisiä
1 l kanttarellilientä
100 g parmesanjuusto + 1 rkl voita

Valmista kanttarelliliemi kanttarellifondista. Pilko sipulit ja kurpitsa kuutioiksi. Kuutioi myös pekoni. Paista sitä yksinään kattilassa lähes kypsäksi. Lisää voi ja oliiviöjy ja anna voin sulaa. Lisää sipuli- ja kurpitsakuutiot joukkoon ja anna paistua noin 5 min, jotta kurpitsa kypsyy pehmeäksi. Suolaa ja mausta pippurilla ja korianterijauheella.

Lisää riisi kattilaan ja kuullota se lähes läpinäkyväksi. Lisää sake ja siideri ja anna niiden imeytyä riisiin. Lisää kanttarellilientä kauha kerrallaan risottoon ja sekoittele jatkuvasti. Anna edellisen kauhallisen miltei kokonaan imeytyä riisiin ennen kuin lisäät aina seuraavan. Maista risottoa välillä. Lisää suolaa jos on tarvetta. Kun liemi loppuu varmista, että risotto on kypsää.

Raasta parmesanjuusto. Lisää voinokare valmiin risoton sekaan ja sekoita. Lisää myös parmesanjuustoraaste sekoittaen. Kun seos on tasaista ja voi ja juusto on sulanut joukkoon niin anna risoton hautua kannen alla noin 5-10 min. Tarjoile vaikka kukkien kera?

Joskus miehen tärkein tehtävä on ommella vaimo kasaan ja tuoda kukkia.

Loppukommentti: Komeamman puoliskoni mukaan tämä oli parasta risottoa, mitä olen tehnyt! Jei! Ylitin siis itseni ja odotukseni. Ja olihan tämä todella kaunistakin ruokaa! Nam.

Kurpitsarisotto.
Kurpitsarisotto.