Sushiriisi, lyhyt oppimäärä

Sushin tärkein ainesosa on riisi. Suosittelemme ehdottomasti japanilaisen riisin käyttämistä, vaikkakin hädän hetkelle mikä tahansa tahmea riisi kylläkin käy. Olemme kokeilleet jopa puuroriisin käyttöä sushi-himon yllättäessä, mutta tulos jäi kyllä puuromaiseksi.  Hyvän (ja halvan) japanilaisen riisin metsästäminen kysyy kärsivällisyyttä, mutta ainakin Helsingissä Tokyokan myy edullisesti isompiakin eriä. Kokeile kaupunkisi aasialaisia kauppoja. Lähikaupoistakin löytyvät Blue Dragonin ja Yutakan riisipakkaukset ovat kelvollisia, mutta kilohinta hirvittää heikompia.

Kun sopiva riisi on löytynyt, se täytyy pestä. Laita tarvitsemasi määrä riisiä kattilaan ja lisää kylmää vettä reilusti. Puristele riisiä varovasti. Vesi värjääntyy riisilaadusta riippuen haaleaksi tai jopa valkoiseksi. Toista käsittely kunnes vesi on lähes kirkasta. Aivan ”puhtaaksi” riisiä ei kannata pestä. Mikäli aikaa on, riisiä kannattaa liottaa vedessä noin tunnin ajan.

Mikäli käytät riisinkeitintä, laita riisi keittymään laitteen ohjeiden mukaan. Kattilaa & hellaa käyttäville suosittelen lämpimästi riisinkeittimeen investoimista. Mikäli kaupat ovat jo kiinni, mittaa paksupohjaiseen kattilaan noin 250g riisiä (hieman alle 3dl) ja noin 3½dl vettä. Keitä keskilämmöllä, kannen alla ja sitä nostamatta noin 10 minuuttia. Sammuta levy ja anna hautua vielä noin 15-20minuuttia, kantta nostamatta. Riisi kiehuu todella herkästi yli, joten sitä kannattaa vahtia silmä kovana.

Sushiriisin keittyessä voit valmistaa mausteseoksen riisille. Mittaa noin 3 ruokalusikallista riisiviinietikkaa mieluiten puiseen tai muoviseen astiaan. Lisää 2 ruokalusikallista sokeria ja teelusikallinen suolaa. Sekoita ainekset (seoksen kuumentaminen pienellä pannulla helpottaa prosessia). Tätäkin seosta saa kaupasta valmiina. Lähikaupassa kannattaa olla tarkkana ettei riisiviinietikan sijaan osta miriniä, joka on makeaa riisiviiniä.

Kun riisi on valmista, kaada se laakeaan kulhoon ja sekoita puulastan avulla mausteseos riisin joukkoon. Valele puulastaa mausteseoksella ja kääntele riisiä kulhossa. Näin mausteseos sekoittuu tasaisesti riisiin. Mikäli apuvoimia on käytössä, voidaan riisiä viilentää tässä vaiheessa viuhkan, lehden tai tuulettimen avulla.

Kun riisi on tarpeeksi viileää käsin levitettäväksi, se on valmista. Mikäli valmistat riisin etukäteen, astian voi peittää kostealla pyyhkeellä. Tämä ehkäisee riisin kovettumista. Älä laita riisiä jääkaappiin, vaan pyri säilyttämään se hieman huoneenlämpöä pienemmässä lämpötilassa.