Sushia!

Toissa viikonloppuna vietimme sushipäivää porukalla ja teimme lähemmäs 80 sushia. Ihan uskomaton määrä, tiedän, ja menihän siihen lähemmäs kolme tuntia, eikä kaikkea jaksanut edes syödä. Joka tapauksessa kokeilin kahta uutta sushi variaatiota, joihin tutustuin ihanassa Japanissa ja haluaisin nyt jakaa ne myös täällä!

Nämä kaksi yksilöä olivat hyvin kauniita, erinomaisen maukkaita ja innovatiivisia makuelämyksiä, mutta myös hyvin työläitä tehdä. Siinä ajassa jossa komeampi puoliskoni taikoi perus sushi rullia mahtavat kuusi kappaletta, eli 36 sushia, itse taiteilin näiden erikoisyksilöiden kanssa ja aikaansaannokseni oli mahtavat 10 sushiyksilöä. Täytyy myöntää, ettei ihan jokainen hipsiäinen jaksaisi varmaan nähdä vaivaa näin paljon parin sekunnin herkkupaloista, mutta minulla on pakkomielle kauniista ruoasta.

On vaikea arvioida kuinka paljon aineksia uppoutuu susheihin koska se on niiiiin kovin vähän. Tämän vuoksi en laita tällä kertaa ainesten tarkkoja määriä. Jokainen sushin tehnyt osaa kuitenkin heittämällä arvioida sen minimaalisen määrän mitä siihen vaaditaan.
Tässä on kuitenkin ainekset ja asetteluohjeet esiteltynä niin hyvin kuin vain kykenen ne eisttelemään… Ja kunhan pääsemme joskus rakkaaseen kotiimme pesiytymään takaisin (eli joskus tämän viikon aikana) tästä kamalasta loukosta, jota kutsutaan opiskelija-asunnoksi, niin lupaan lisäillä kuvia myös näistä aiemmista herkuista tänne blogiin. Erityisesti näistä kahdesta sushiluomuksesta 😀

Surimi-taistelulaiva!
merilevää
sushiriisiä
surimisilppua (pirkka)
majoneesia
bulgarian jugurttia
ruohosipulia

Valmista sushiriisi sushiriisille ominaisella tavalla. (Eli pese, keitä, mausta, jäähdytä, lisäämme joskus myöhemmin sushiriisin keitto-ohjeet)
Leikkaa leväarkki kuuteen siivuun, taittokohtien mukaiseen suuntaan.
Kaada surimisilppua syvään astiaan noin neljäsosa pussillista. Lisää varovaisesti sen sekaan majoneesia ja jugurttia (molempia suurin piirtein saman verran), eli arviolta noin 2-3 rkl molempia. Sekoita seos tasaiseksi.

Kastele kätesi ja pyörittele noin ruokalusikallisen kokoinen pallo riisistä. Aseta riisipallo leväsiivun reunalle ja pyöritä levä riisin ympärille. Käytä lopuksi riisiä liimana, jotta saat levän kiinnitettyä itseensä (eli levitä riisiä levälle, jättämättä riisinjyviä siihen ts. käytä riisin kosteutta liimana)

Painele sushiriisi tasaiseksi ja kiinteäksi levärullan pohjalle ja lisää surimi-majoneesi-jugurtti-seosta päälle. Täytettä laitetaan yli reunojen ja ilmavasti. Silppua lopuksi ruohosipulia ja koristele surimi-taistelulaiva sushi sillä!

Salaattinen-taistelulaiva!

merilevää
sushiriisiä
kypsää avokadoa
lollo rosso salaatin lehti(ä)
katkarapuja (ei isoja)
majoneesia
ruohosipulia

Toista edellisen ohjeen mukaan sushiriisi rituaalit, leväarkin leikkaus ja näiden riisin rullaaminen

Kun olet painellut riisin levän pohjalle, ota sormenpäähäsi tilkka majoneesia ja levitä sitä ohuesti riisin päälle. Leikkaa avokadosta ohut ja pieni pala riisin päälle. Revi salaatin lehdestä sopivan kokoinen pala ja asettele se kauniisti rullaan käyttäen avokadoa apuna kiinnittämisessä. Asettele katkarapuja taistelulaivaan reunoja myöten, jolloin vain salaatin lehti nousee reunojen ylitse. Koristele kolmella noin 3-4 cm ruohosipulin varsilla, jotka asettelet työntäen niiden päät jonnekin sushin väliin.

Nämä sushit ovat mielestäni aika erilaisia verrattuna perinteisiin susheihin jo makumaailmaltaan. Olen monesti miettinyt olisiko mahdollista laittaa salaattia sushiin, mutten ole uskaltanut kokeilla sitä. Majoneesia olen myös vältellyt, koska olen ajatellut sen olevan japanilaisen ruoan irvikuva, jos sushiin laittaa majoneesia. Kuitenkin olen halukas kokeilemaan uusia yhdistelmiä ja kun näin nämä kaunokaiset Tokiossa, oli niitä pakko maistaa. Kun tajusin niiden olevan vielä erityisen hyviä, päätin päästää irti ennakkoluuloistani. Jos majoneesi kelpaa japanilaisille, niin eiköhän se kelpaa suomalaisillekin!