Se kuuluisa kebabrulla

Kebabrulla.

Aina joskus iskee sellainen ns. himo sellaisiin paheisiin kuin rullakebabiin ja pitakebabiin…Ja valitettavan usein noina hetkinä ei vain voi itselleen yhtään mitään, jolloin antaa periksi ja suuntaa parhaimpaan tai huononpana päivänä lähimpään kebabmestaan. Olemme aina miettineet sitä, että kun omatekoinen pizza on niin erinomaisen hyvää ja jopa oikean ruoan makuista, toisin kuin kebabmestojen pizzat, niin voisiko sama päteä kebabiinkin?

Rohkeasti tartuin härkää, tai no tässä tapauksessa, sika-nauta-jauhelihaa sarvista kiinni ja lähdin kokeilemaan uutta ja vaarallista reseptiä kebablihan tekoon ja niin siinä samalla rullakebabin tekoon. Ensimmäinen kynnys oli kuitenkin tämä kebabliha. Sen teko vaatii paljon aikaa ja sitä todella kannattaa tehdä kerralla kunnon satsi. Lihaa voi pari päivää säilyttää jääkaapissa ja siitä voi tehdä minkälaista ruokaa tahansa, aina perinteisistä kebabruoista ja pizzoista, kastikkeisiin, piirakoihin yms. Itseasiassa liha oli ihan hyvää sellaisenaankin vaikka jugurttisen kastikkeen ja riisin kanssa.

Olen aina ennen jostakin syystä luullut, että kebabliha on mausteinen lampaan lihasta valmistettu pötkö. Nyt kuitenkin opin, että kebab on itseasiassa lihanvalmistus tyyli ja sitä voi periaatteessa tehdä mistä lihasta vain, todennäköisesti kuitenkin useammin punaisesta lihasta. Voi sitä varmaan kanastakin tehdä ja me aiommekin kokeilla sitä lähiaikoina. Tällä kertaa ostimme lihaksi sika-nautaa, koska se oli halvinta jauhelihaa ja ruokatilin tyhjyys kummitteli. Ehkä seuraavalla otoksella tilillä on sen verran rahaa, että voimme kokeilla myös koko naudanjauhelihasta, koska oma vatsani ei sianlihasta kamalasti välitä.

Näin etukäteen voin kertoa syvällä sydänäänellä, että omatekoinen kebabliha ja erityisesti kebabrulla, omahenkilökohtainen suosikkini, ovat ihan tajuttoman hyviä! Ja kun liha on valmista, niin kebabrullan tekoon menee vaivaiset 20 minuuttia parhaimmassa tapauksessa. Tällä kertaa täytteeksi valitsimme hyvin turvalliset ja tyypilliset kebabrullan täytteet, mutta jatkossa aiomme kokeilla kyllä varmasti mielenkiintoisempia ja mielikuvituksekkaampia täytteitä.

Tässä siis ohjeet ensin kebablihan tekoon. Sitä seuraa Tämän kertaisen kebabrullan ohje! Kebabrullan taikina käy myös pitaleivän ohjeesta, mutta tietysti se pitää silloin leipoa myös pitaleivän muotoon.

Kebabliha:

800 g jauhelihaa (sikanauta/nauta)
1 rkl merisuolaa
1 rkl aromat-mausteseosta
1/2 rkl mustapippurirouhetta
1/2 rkl chilijauhetta/cayennepippuria
2 rkl oliiviöljyä

Sekoita mausteet oliiviöljyyn ja lisää jauhelihan sekaan. Ota käyttöön vatkain tai tehosekoitin ja anna sen sanoa kovalla voimalla wrumwrum noin 10-20 min riippuen käytätkö sikanautaa tai nautaa (sikanauta on pehmeämpää ja muusaantuu nopeammin) ja riippuen siitä kuinka tehokas työvälineesi on. Kun liha on täysin muusaantunut pois jauhelihan muodosta niin muotoile siitä hyvin tiivis pötkylä ja kiedo kaksinkertaiseen folioon tiukasti. Anna paistua uunissa 100 asteessa noin nelisen tuntia.

Lihaa!

Jos käytät sianlihaa, kuten  minä, kannattaa se ajoittain avata ja kaataa rasvat ja nesteet pois folion sisältä. Lisäksi suosittelen käyttämään jotain astiaa kebabrullan alla, koska folio vuotaa, näin välttyy uunin pesulta. Nimimerkillä juuri poikaystäväänsä uuninpesu hommiin käskenyt!

Lihan kannattaa antaa vetäytyä ainakin pari tuntia, mielellään vuorokausi kylmässä, koska huomasimme että lihan maku vain voimistuu.

Kebabrullan taikina:

2dl lämmintä vettä
1 tl kuivahiivaa
4-6 dl vehnäjauhoja (puolikarkeita riittää 4 dl)
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl merisuolaa

Sekoita hiiva lämpimään veteen. Lisää oliiviöljy ja suola sekoittaen. Lisää jauhoja vähitellen ensin sekoittaen, sitten kädellä vaivaten. Kun taikina on kiinteää, erottele se kahteen osaan. Kauli molemmat taikinamöykyt omille leivinpapereille mahdollisimman ohuiksi.

Täytteet:
Kebabkastike (nyt ostimme kaupasta valmista, mutta tulevaisuudessa aiomme tehdä sen itse)
kebablihaa
juustoraastetta
ananaspaloja
jäävuorisalaattia
tuorekurkkua
tomaattia
jugurtti-kurkkukastike

Levitä kebabkastiketta taikinan päälle joka puolelle  tasaisesti. Lisää noin keskelle siivuja kebablihasta määrällisesti oman maun mukaan, lisää myös ananaspalat tässä vaiheessa. Raasta juustoa ympäri pohjaa. Laita uuniin noin 8 minuutiksi paistumaan 225 asteeseen.

Suosittelen kastikkeen ja juuston levittämistä koko taikinan päälle , ei siis näin.

Kun pohja tulee uunista lisää pilkottu salaatti, tomaatti- ja kurkkupalat. Itse tein lisäksi jugurtti-kurkkukastikkeen, johon käytin bulgarian jugurttia, johon taas sekoitin n. 1/3 tuorekurkkua (hyvin pieneksi pilkottu/raastettu), nippu pilkottua ruohosipulia, merisuolaa ja mustapippurirouhetta.

Loput täytteet-

Lopuksi kebabrulla kääritään tiukaksi rullaksi ja nautitaan vaikka tv:n äärellä nautiskellen. Tosin en mä mitään ohjelmaa nähny enkä kuullut kun oli niin pirullisen hyvää!