Ruokabloggaajan ruokakori | Ruokatuotteiden hinta

Luin tässä lehtiartikkelin Satakunnan kansasta, jonka mukaan pienituloisilla ei ole varaa kasviksiin ja siten köyhyys on terveysriski, sillä pienituloisilla ei ole varaa syödä riittävän monipuolisesti. Jäin kummastelemaan tätä väitettä.

Ruoan hinta on noussut viimeisen vuoden aikana suuresti ja se on näkynyt myös meidän taloutemme ruokatilillä. Sama rahasumma, joka riitti kuukauden syömiseen vuosi sitten ei meinaa enää riittää. Jostain on luovuttava ja kukkaron nyörejä kiristettävä. Tämä on totta.

Mutta ovatko ihmiset sattuneet vertaamaan kasvisten ja vihannesten kilohintoja lihan ja kalan kilohintaan? Tai nakkien ja makkaroiden kilohintaan? Tai kenties jopa einesruokatuotteiden kilohintaan?

Ihmiset eivät ole selvästikkään vertailleet tuotteiden kilohintoja, jos ovat sitä mieltä, että pienituloisella ei ole varaa syödä kasviksia, mutta lihaa ja einesruokaa on.

Tässäpä muutama havainnollistava esimerkki omasta kauppakoristamme. Tuoreiden vihannesten osastolta päädyin eilisellä kauppareissullani ostamaan mm. munakoisoa 2,50€/kg ja kesäkurpitsaa 2,59€/kg. Ostin myös tomaatteja 1,99€/kg ja kiinankaalta 2,99€/kg. Tarkoituksenani oli ostaa jäävuorisalaattia ja paprikaa, mutta muutin mieleni, koska ne maksoivat liikaa: jäävuorisalaatti 5,69€/kg ja paprika 3,69€/kg.

Seuraavaksi siirryin lihaosastolle pohtimaan löytyisikö sieltä jotain tarpeeksi edullista proteiinia ruokakoriimme. Naudan jauheliha 10,95€/kg ja kanasuikaleet 9,96€/kg. Liian kallista meidän kukkarollemme. Entäpä makkarat? Vertailen kahta halvinta tarjouksessa olevaa pakettia ja ne ovat 3,73€/kg ja 4,98€/kg. Voiko näitä makkaroita edes proteiinin lähteeksi sanoa, se onkin sitten jo aivan eri tarina, mutta nämä kilohinnat alkavat olla jo lähempänä meidän kukkaron nyöriemme todellisuutta.

Lihatiskin jälkeen siirryn einestiskille. Olen näet kuullut villiä huhua, että siellä on halpoja tuotteita ja jopa pienituloisilla on varaa näihin tuotteisiin. Vaan mitäs silmäni näkevät?  Eineslihapullat ja -jauhelihapihvit tarjoushintaan 13,86€/kg! Onko tämä huono vitsi? Miten jollakin on varaa näihin, mutta ei esimerkiksi kahden-ja-puolen-euroa-kilolta-maksavaan-munakoisoon? Lihaperunasose ja -makaroonilaatikko on hieman halvempi, mutta kyllä siitäkin saa pulittaa tarjoushintaan 7,97€/kg. Ja todellakin tarjoushintaan. Valmisruukkuateriat ovat myös tarjouksessa 9,63€/kg. Alan uudelleen miettiä sitä naudan jauhelihaa, koska jos käyttäisin rahaani näin paljon niin mielummin ostaisin jauhelihaa kuin valmisruukkuaterian varsinkin jos ne ovat samaa hintaluokkaa.

Nyt jäivät suunnittelemani proteiinit hyllylle. Lopulta siirryn purkkiosastolle, uskokaa tai älkää ostan sieltä proteiinini. Mukaani tarttuu valikoima erilaisia papuja hintaan 2,48€/kg.

Tämän kauppareissun jälkeen mielessäni pyörii edelleen ajatus: Ai miten niin pienituloisella ei ole varaa syödä kasviksia? Joskus itse mietin, että koska olen pienituloinen, minulla ei ole muuta varaa syödäkkään kuin kasviksia. Ostamme kerran tai kaksi kertaa viikossa lihaa, koska meillä ei olisi päivittäin varaa syödä sitä. Toisaalta, jos söisimme päivittäin lihaa niin meillä ei olisi todellakaan varaa syödä kasviksia. Mutta ei meillä olisi silloin varaa tehdä paljon muutakaan. Joten täytän mielummin ruokakorini monipuolisilla kasviksilla ja pavuilla, jotta rahaa jäisi myös elämiseen.

Vaikka olen ruokablogaaja, niin mielummin syön elääkseni, en elä syödäkseni.

sudenkorento, © Liisa Oja