Ravintola Ilo | Iloiset, nopeat ja monipuoliset lounaat

Viimeisen vuoden aikana olemme lounastaneet ulkona enemmän kuin illastaneet. Suurin syy tähän on varmaankin se, että olet siirtynyt työtehtäviin Eurajoelta tänne Poriin, mutta kyllä siihen löytyy muitakin syitä. Ensinnäkin Pori on hyvin lounasystävällinen kaupunki. Porista löytyy paljon vaihtoehtoja lounastamiselle – hyvin erilaisiakin vaihtoehtoja. On kahviloita, on pubeja, on ravintoloita ja on Amicoja. Kaikkiin tarpeisiin tuntuu löytyvän jotakin Porin lounastarjonnasta. Opiskelijallakin on erittäin hyvät oltavat: opiskelija-alennusta saa useista kahviloista ja opiskelijaruokaa tarjoaa Amicojen lisäksi samaan hintaan myös Opiskelijatalo Saikku.

Olen aivan samaa mieltä, itseasiassa tuntuu siltä, että Porissa yleisestikin lounastetaan enemmän kuin illastetaan. Porin lounaskulttuuri on hyvin elävää. Iltasella kun menee ravintolaan niin saattaa olla hyvinkin hiljaista, minkä vuoksi tunnelma latistuu… Ravintolatunnelma nimittäin vaatii kanssa ruokailijoita.

Kyllä ehdottomasti. Porissa lounaalla joutuu toisinaan jopa kääntymään ovelta pois, koska lounastajia on niin paljon ja oma lounastauko ei riitä odottamiseen. Mutta Porin kokoisen kaupungin ravintoloiden näkökulmasta tämä on tietysti vain positiivinen asia.

Tapas alkuruoaksi Ravintola Ilossa.
Tapas alkuruoaksi Ravintola Ilossa.

Satakunnan Osuuskauppa toi viime kesänä mielenkiintoisen lisäyksen porilaiseen ravintolaskeneen, nimittäin Ravintola Ilon. Konsepti on uusi ja no, iloisesti yllättävä. Tarjolla on monenlaista ruokaa, on grillistä pihviä perunoilla, on salaattia, on keittoa, on pizzaa, on wokkia, on intialaista ja on tapaksia. Monesti siis lounastamme Ravintola Ilossa pelkästään siitä syystä, että emme pääse yhteisymmärrykseen siitä minkälaista ruokaa haluamme lounastaa.

Ilon konsepti toimii todella hyvin: tuoretta ruokaa ja nopeasti. Vaikka Wokkia joutuu turhankin usein kyllä jonottamaan, mutta ei tästä halua valittaa, koska wokki tehdään näyttävästi ruokailijan edessä. Wokki onkin selvästikkin kaivattu ruoka Porissa, kun niin moni ruokailija sen valitsee. Onhan se myös minun lempparini.

Ravintola Ilon härkäwokkia inkiväärikastikkeella voi herkutella myös kotona.
Ravintola Ilon härkäwokkia inkiväärikastikkeella voi herkutella myös kotona.

Minusta kaikista parasta tuossa wokissa on (heti sen jälkeen, että se todella valmistetaan näyttävästi asiakkaan edessä) sen take away pakkaus… Olen aina himoinnut saada kuljettaa tällaisella pakkauksella ruokaa kotiin, kun olen katsonut amerikkalaisia sit-comeja ja elokuvia. Tämä take away pakkaus tuo lisäarvon wokille.

Niin vaikka Ilo onkin ensisijaisesti lounasravintola niin on hienoa, että siellä on mietitty idea loppuun asti: aivan yhtä hyvin kuin Ilossa voi lounastaa paikanpäällä, niin sieltä voi ottaa annoksen mukaan, söpössä paketissa, työpäivän aikana tai päätteeksi viedä kotiin ja ilahduttaa vaimoa!

^^ Todellakin! Monipuolisuuten vielä palatakseni, emme ole kuitenkaan aivan kaikkia annoksia vielä ehtineet edes kokeilemaan, koska molemmille on muodostuneet nämä kestosuosikit. Hyi siis meitä. Itse olen vallan ihastunut Ilon tuunattaviin salaatteihi. Hinta tuntuu hieman aina kovalta – salaatista – mutta kun sen on syönyt ja huomaa kuinka täysi on, niin ei enää harmita maksettu hinta. Ja ainekset ovat keskivertoa parempia: savulohta, artisokkaa ja ihana salaattisekoitus pohjalla.

Ravintola Ilon söpöt take away-pakkauset jaksavat ilahduttaa myös lounasajan ulkopuolella
Ravintola Ilon söpöt take away-pakkauset jaksavat ilahduttaa myös lounasajan ulkopuolella

Itse pidän myös grilliannoksesta: se on raskaampi kuin muut, mutta onneksi sopivan kokoinen lounasannokseksi niin verenkiertoa riittää lopputyöpäiväksi myös vatsan ulkopuolelle. Ilon annosten koot ovat siis pop.

Minulle toinen kestosuosikki luonas on intialainen pata. Erityisesti kun lihana on lammas. Tämä kombo on tosi hyvä. Toisinaan vaan ihmetyttää miksi taululla ei kerrota mitään muuta tietoa kuin lihapata: itse ainakin haluaisin tietää mitä lihaa mussutan, koska en possua syö.

Ravintola Ilon tapas num.2  artisokkaa.
Ravintola Ilon tapas num.2 artisokkaa.

Niin tosiaan, jäi kertomatta, että Ravintola Ilon konseptiin kuuluu se, että annosten ruoka-aineet muuttuvat lähes päivittäin. Tämä tuo juuri sitä vaihtelevuutta mikä vetää syömään Iloon. Mutta toisinaan raaka-aineet eivät vaihtelekkaan niin usein ja tuloksena huomaa, että emme käy Ilossa syömässä. Joskus esimerkiksi grillin puolella on liian usein sama tarjonta. Samoin susheihin kaipaisi jotain vaihtelevuutta kurkun ja lohen lisäksi. Esimerkiksi silakkaa, siikaa. Gunkan sushit olisivat myös pop.

To sum up: hyvä lounaspaikka, tuoretta ruokaa nopeasti. Wokissa voi kestää. Ruokien tuunausmahdollisuus on todella hyvä idea ja sitä voisi kehittää edemmäs. Raaka-aineisiin hieman enemmän vaihtelevuutta, muuten raaka-aineet ovat todella hyvät ja houkuttelevat. Paikka voisi enemmän markkinoida take away-mahdollisuutta. Ja lopuksi vielä se hieman harmittaa, että ravintola Ilo ei sijaitse katutasolla näkyvällä paikalla: monelta on saattanut mennä oiva lounaspaikka täysin ohi, jos ei vieraile Sokoksen kellarikerroksessa. Toivottavasti Ravintola Ilo ilostuttaa myös jatkossakin!

Ravnintola Ilon 3 pizzan kombo ihastuttaa: erikoisia raaka-aineita!
Ravnintola Ilon 3 pizzan kombo ihastuttaa: erikoisia raaka-aineita!