Rapujuhlat | Perinteinen loppukesän juhla

Rapujuhlat ja sen perinteet ovat rantautuneet Suomeen alun perin Ruotsista. Nykyään ne ovat tärkeä osa suomalaista loppukesän aikaa ja juhlaperinnettä. Miksi juuri loppukesästä? No koska silloin on rapujen sesonkiaika ja rapuja saa tuoreimmillaan. Rapujuhlat voi järjestää kotona, mökillä tai niihin voi varata jopa juhlatilan. Tärkeintä on, että juhlapaikassa on tarpeeksi iso pöytä ja istuinpaikat kaikille vieraille.

Perinteinen tapa tarjoilla rapujuhlissa rapuja on paahtoleivän, voin ja tillin kera. Sekä ensikertalainen että konkari tietää, että tämä kokonaisuus ei riitä täyttämään juhlijoiden vatsaa. Tai jos riittää, on rapuja syytä ostaa kovin iso pino. Yleisenä sääntönä on, että rapuja tulisi tarjoilla vähintään 10–15 kpl ruokailijaa kohden. Tarjoiltavan rapumäärän ollessa tämän verran on kuitenkin syytä tarjoilla myös muuta ruokaa. Ruokaisat salaatit, risotot ja erilaiset kermaiset sosekeitot sopivat erinomaisen rapujuhlien menuuseen.

Rapujuhlat
Rapujuhlat

Tässä ohje rapuliemeen! Liemiresepti käy sekä tuoreiden rapujen keittämiseen että pakasteisten rapujen elvyttämiseen.

Rapujuhlien juomat, laulut ja rituaalit

Juomatarjoilu ja juomalaulut ovat myös merkittävä osa rapujuhlien perinnettä ja tunnelmaa. Rapujen kanssa sopii nauttia niin vettä, kivennäisvettä, vaaleita oluita, valkoviiniä kuin snapsejakin. Rapujuhlien järjestäjän on syytä muistaa myös hankkia rapuveitset, runsaasti teemaan sopivia servettejä, jokaiselle ruokailijalle omat sormien huuhtelukulhot sitruunaviipaleilla ja mielellään jopa esiliinat tai rapukauluri ruokailijoille. Rapujen syönti ei ole maailman siisteintä herkuttelua. Muista varata leiville myös yksi tai mielellään useampi leivänpaahdin riippuen vieraiden määrästä.

Usein rapujuhlat sisältävät pieniä, mutta tärkeitä perinteitä ja rituaaleja. Tällaisia ovat alkumalja sekä avauspuhe- tai laulu ravulle ja muille pöydän antimille. Juoma- ja rapulaulut ovat myös tärkeä osa juhlia. Jokaiselle vieraalle voi muistinvirkistykseksi tulostaa myös juomalauluvihon, josta sekä juhlien järjestäjät ja vieraat voivat valita mieleisiä lauluja laulettavaksi sopivina hetkinä. Ja eihän se juhlien tunnelmaa tai vieraita haittaa vaikka joku laulaa lirauttaisi yllätysnumeron, johon muut voivat yhtyä.  Jos juhlavieraiden joukossa on ensikertalaisia voidaan ensimmäiset ravut myös korkata yhdessä ohjeistaen, miten rapuja syödään. Tämän voi tehdä myös konkareiden kesken muistin virkistykseksi. Mukaan on hyvä liittää myös kirjalliset ohjeet.

On tärkeää opettaa vieraita kuinka rapuja syödään.
On tärkeää opettaa vieraita kuinka rapuja syödään.

Tässä kaikille laulunjanoisille ladattavaksi tekemämme laulukirja rapujuhliin:

Rapujuhlat juomalaulukirja

Risotto on oivallinen vatsantäyte rapujen kaveriksi.
Risotto on oivallinen vatsantäyte rapujen kaveriksi.