Rapuja ja risottoa | Rapujuhlat mielessäni

Rapujuhlat
Rapujuhlat

Rapujen sesonki aika lähestyy jälleen yhtä varmasti kuin loppukesän aika. Tällä hetkellä saa siis hyvin hulppeaan hintaan pakasteisia rapuja, jos niistä haluaa ruokaa tehdä. Hinnat nousevat jälleen täyteen loistoonsa ravustuskauden aikana. On rapujuhlien aika.

Me olemme herkutelleet sekä tuoreita suomalaisia rapuja että eri maista tuotuja pakasteisia rapuja. Hinta kertoo monesti laadusta, myös tässä tapauksessa. Eivät nuo pakasteiset ravut kuitenkaan toivottomia tapauksia ole. Varsinkaan jos pakasteravut elvyttää kotitekoisella liemellä. Pakasterapujakin me herkuttelemme vuosittain: parhaimman tuloksen saa aikaiseksi kun ostaa eri rapuja tarjolle ja luo eräänlaisen rapubuffetin. Näin pääsee maistamaan muutamaan laadukasta, tuoretta ja suomalaista rapua, mutta samalla saa vatsan täytteeksi ulkomaisia pakasterapuja. Näin voi myös itse päättää, ovatko suomalaiset ravut hintansa arvoisia.

Tänä kesänä aiomme järjestää jälleen iloiset, laulavat ja herkulliset rapujuhlat. Niiden suunnitteluun tarvitsimme inspiraatiota: Vietimme ensimmäistä iltaa kahdestaan uudessa ja ikiomassa omakotitalossamme ja minä loihdin meille hummeriliemestä valmistettua risottoa, salaattia ja rapuja. Todella herkullista! Tällainen perusrisotto sopii erinomaisesti vatsan täytteeksi rapujen seuraan, suosittelen!

Rapujuhlien tarjoilu
Rapujuhlien tarjoilu

Liemi ravuille

1 pkt jokirapuja (22-26 kpl/pkt)
1,2 l vettä
1 tuore tillipuska
0,25 dl merisuolaa (kidettä)
0,5 rkl sokeria
1 dl olutta

Liemi käy siis sekä pakasterapujen elvytykseen että tuoreille ravuille. Muista, että jo kertaalleen keitettyjä rapuja EI SAA KEITTÄÄ UUDELLEEN.

Pakasteravut: Sulata ravut. Sekoita liemi ja kiehauta. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Lisää liemi sulaneiden rapujen päälle ja anna imeytyä ainakin pari tuntia.

Rapuveitsi on oleellinen osa rapujuhlia. Niihin kannattaa investoida.
Rapuveitsi on oleellinen osa rapujuhlia. Niihin kannattaa investoida.

Risottoa hummeriliemestä rapujen seuraksi

400 g risottoriisiä
1 sipuli
2 rkl voita + 2 rkl oliiviöljyä
2 dl valkoviiniä
n. 1 l hummerilientä (vettä+ fondia)
100 g parmesanjuustoa
merisuolaa ja mustapippuria

Lisää rasvat kattilaan sipuleiden kanssa. Kuullota sipuleita muutama minuutti. Lisää riisi ja kuullota se lähes läpinäkyväksi rasvassa. Valmista hummeriliemi.

Lisää valkoviini riisin joukkoon ja anna imeytyä lähes kokonaan riisiin. Lisää hummerilientä kauhallinen kerrallaan odottaen aina, että neste imeytyy riisiin ja lisäten sitten lientä lisää. Kun riisi alkaa olla kypsää lisää parmesan ja mausteet, sekoita varovasti ja laita kansi risoton päälle. Anna risoton vetäytyä muutamia minuutteja.

Tarjoile rapujen kanssa!

Risottoa ja rapuja, herkullinen yhdistelmä.
Risottoa ja rapuja, herkullinen yhdistelmä.

Ja sitten vielä, jos on oikeat rapujuhlat tiedossa niin tästä löydät JuhlanPaikka.fi-sivuston luoman Juomalaulukirjan ladattavaksi. Rapujuhlien blogiartikkelin löydät myös osoitteesta: JuhlanPaikka.fi