Herkullinen Punajuurikakku

Punajuurikakku tuorejuustokuorrutteella
Punajuurikakku tuorejuustokuorrutteella

Olen menettänyt sydämeni punajuurelle. Kai sitä voisi huonompiakin kohteita olla? Ensin rakastuin siihen salaatissa, sitten kohtasin punajuuririsoton. Se ei ollut ainoastaan todella herkullista, vaan myös aivan uskomattoman kaunista. Nyt on vuorossa punajuurikakku. Kuulostaako pelottavalta? Eihän sen oikeasti edes pitäisi, koska melkein kaikki pitävät porkkanakakusta ja tämä on vastaavanlainen. Juuresten ja juurien käyttäminen leivonnassa on uskomattoman hieno idea. Ainoa asia, mikä jäi harmittamaan oli, että kakkupohja ei jäänyt yhtä mahtavan väriseksi kuin taikina antoi ymmärtää. Ehkä olisi pitänyt värjätä tuorejuusto punajuurella, niin olisi päässyt hyödyntämään tämän juuren mahtavaa väriä? Ei muuta kuin hihat heilumaan, essu päälle ja leipomaan.

Allekirjoittanut täytti tuossa viime viikon perjantaina vuosia, joten täytyyhän sitä sen kunniaksi jotain leipoa ja kahvit kakun kanssa tarjota! Punajuurekasta syntymäpäivää minulle siis. Möh.

Herkullinen punajuurikakku

Pohja:
4 munaa
3 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa
1,5 tl leivinjauhetta
(1 tl appelsiinisokeria)
0,5 tl suolaa
2 punajuurta
1 dl ruokaöljyä/sulavoita (0,5 dl voita/0,5 dl saksanpähkinäöljyä)

Raasta punajuuret hienoksi raasteeksi. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita vaahtoon punajuuren raaste, kuivat aineet ja rasva. Vuoraa piirakkavuoka/kakkuvuoka voilla, kaada taikina siihen ja paista 190 asteessa n. 35 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä. (Jos pohja on mielestäsi paksu, niin voit leikata sen kahteen osaan.)

Kuorrute:
400 g maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)
1,5 dl tomusokeria
1 tl appelsiinisokeria
Tuoreen ananaksen mehua
pähkinä-valkosuklaaraastetta ja strösseleitä koristeeksi

Sekoita kuorrutteen aineet sileäksi keskenään ja levitä kakun päälle (Riippuen siitä, kuinka paksun pohjasta teet, voit myös levittää kakun väliin). Laita kakku jääkaappiin mielellään yön yli tai vähintään muutamaksi tunniksi ennen tarjoilua.

Punajuurikakku, raastettua valkosuklaata ja nonparelleja
Punajuurikakku, raastettua valkosuklaata ja nonparelleja
Nom nom.
Pala unelmaa -punajuurikakku.
Pala unelmaa -punajuurikakku.

Ps. Jälkikäteen voin kertoa, että kerrankin meillä koko kakku saatiin syötyä. Taisi kyllä suurin kunnia tästä kuulua komeammalle puoliskolleni, joka menetti kakulle sydämensä. Hänhän ei yleensä kakuista välitä, mutta tämä oli kakku, joka maistui myös vähemmän makeannälkäiselle yksilölle! Suosittelen!