Punajuuririsotto

Punajuurta ja risottoa
Punajuurta ja risottoa

Aina toisinaan minulta kysytään mikä on lempiruokani. Se on aivan yhtä vaikea kysymys kuin mikä on lempielokuvani, lempikirjani tai vaikka lempimausteeni. Yhtä on miltei mahdotonta valita. Olen kuitenkin pohtinut tätä kysymystä aina silloin tällöin. Viime aikoina olen tullut usein siihen tulokseen, että lempiruokani kotikeittiössä, itse valmistamanani, on risotto. Risotto, jonka resepti perustuu Jamie Oliverin ohjeeseen. Tai enemmänkin Oliverin opettamaan valmistustekniikkaan ja ainesosamittoihin. Koska ainoa aines, joka on pysyvä risotoissani on riisi. Ja sekin itseasiassa vaihtelee hyvin paljon. On nimittäin paljon erilaisia risottoriisejä ja niissä todellakin on eroja. Pari viikkoa sitten opin myös jotain uutta: sushiriisi sopii risottoriisiksi, niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin. (Jouduin turvautumaan sushiriisiin, koska unohdimme risottoriisin kaupanhyllylle!)

Risotto toisaalta on ehkä juuri sen takia lempiruokaani, koska se on niin monipuolisesti muokattavissa. Tärkeintä on kuitenkin se, että risoton valmistaa oikein ”italialaisittain” eikä ”suomalaisittain”. Nyt löysin uuden suosikin artisokka-, pinaatti- ja kurpitsarisoton rinnalle: Punajuuririsotto. Mikä tekee siitä lähestulkoon voittajan näiden muiden risottojen joukossa on sen huimaavan kaunis ulkonäkö: Punajuuririsotto on täydellisen vaaleanpunaisen väristä. Se on niin kaunista, että sitä ei miltei raaski syödä. Lisäksi pidän punajuuririsotossa siitä, että sen makumaailmassa kohtaavat kaksi ruokakulttuuria: suomi ja italia. Koska ainakin minä pidän punajuurta hyvin perinteisenä suomalaisena raaka-aineena.

Pidemmittä puheitta tässä reseptini ihanaiseen punajuuririsottoon. Tällä reseptillä sulatellaan kaikkien sydämet niin maun kuin ulkonäön puolesta!

Punajuuririsotto

1 punasipuli
3 esikeitettyä punajuurta
2 pientä valkosipulin kynttä
2 rkl voita + 2 rkl oliiviöljyä
merisuolaa, mustapippuria, timjamia

2 rkl oliiviöljyä
400 g risottoriisiä
2,5 dl valkoviiniä
1 l kanttarelli/kanalientä
loraus tuorepuristettua ananaksen mehua (n. 2 rkl)
—–
100 g Philadelphia juustoa (Light)
1 dl raastettua parmesanjuustoa

Esikeitä punajuuret ja pilko ne sopivan kokoisiksi pieniksi kuutioiksi. Valmista kanttarelli/kanaliemi. Silppua sipuli ja kuori valkosipulin kynnet. Paista kaikkia aineksia viitisen minuuttia öljy-voiseoksessa kattilassa. Mausta lopuksi ja siirrä toiseen astiaan (ne voi myös jättää risotton seuraan, mutta silloin risotosta ei tule näin kauniin väristä: siitä tulee tumman fuksian väristä).

Lisää kattilaan öliiviöljy ja riisi. Pyörittele riisiä pari minuttia kattilassa, jotta riisit muuttuvat läpikuultavaksi. Lisää valkoviini ja pyörittele seosta sen kiehuessa, kunnes viini on imeytynyt riisiin. Lisää kana/kanttarellilientä kauhallinen kerrallaan, aina odottaen, että edellinen satsi on lähes imeytynyt riisiin. Tällä tavalla riisi kypsyy tasaisesti. Muista myös sekoittaa risottoa. Lisää ananaksen (myös sitrushedelmien mehu käy) mehu loppuvaiheilla risottoon. Jatka kunnes lähes kaikki liemi on käytetty. Nyt voit alkaa maistamaan alkaako riisi olla jo kypsää. Lientä saattaa jäädä yli, riippuen hieman riisin laadusta.

Kun riisi on kypsää, lisää vielä yksi kauhallinen lientä sen sekaan. Lisää samalla punajuuri-sipulisekoitus, parmesanraaste ja philadelphia juusto.

Mausta. Sekoita. Maista. Tarjoile. Nauti. Tämä todellakin on kaiken tämän arvoista!

Punajuuririsotto
Punajuuririsotto