Pikkujoulutunnelmaa kotosalla

Pikkujoulutunnelmaa
Mepä vietettiin pitkästä aikaa viikonloppua ihan vain kahdestaan. Vaikka lumi ei ole vallannut vielä maankamaraa niin siltikin olen ollut hyvin jouluisalla tuulella viime aikoina. Ja mikäs siinä, ei lumi ole mielestäni tärkein tai ainakaan mukavin asia joulussa (tai talvessa). Joulussa on ihaninta tunnelma, yhdessäolo, tuoksut, maut ja valot keskellä pimeyttä.
Voisiko näitä sanoa meidän pikkujouluiksi? Ehkä. Ihanan rentouttavaa ja mukavaa meillä oli. Kävimme joululahjaostoksilla ja brunssilla ravintola Kirjakaupassa. Alkosta haimme jouluista punaviiniä glögin seuraksi ja viinihyytelön valmistusta varten. Kotona laitoimme jouluvalot ja katsoimme jouluun kuuluvia elokuvia, kuten Saksikäsi Edwardia. Leivoimme, söimme ja vietimme illan kynttilöiden ja jouluvalojen hehkussa. Jouluinen tunnelma säilyi siis koko päivän. Tätä tarvittiin!
Keitimme riisipuuroa ja ai että, induktioliesi tuli taas mainioon käyttöön. Riisipuuro valmistui induktioliedellä sopivan reippaasti, palamatta pohjaan tai seisomatta paikallaan turhan kauan. Enpä ole ennen näin helposti saanut riisipuuroa aikaiseksi. Eihän sitä tarvinut edes paljon vahtia! Jälleen tulin pohtineeksi sitä miksi täällä Pohjolassa riisipuuro on joulun aikainen perinneruoka? Onhan se ainakin omasta mielestäni puurojen aatelia. En välitä kaurapuurosta tai muista tavallisista aamupuuroista ollenkaan, mutta jos aamiaiseksi olisi tarjolla riisipuuroa niin söisin sitä varmasti. Hassua on myös se, että riisipuuron yhdistää niin vahvasti jouluun, että ei tule edes mieleen syödä sitä muina vuodenaikoina, vaikka ainekset löytyvät kyllä kaapista. Olisikin mielenkiintoista selvittää miksi ja milloin riisipuuro on vakinaistunut Suomessa juuri joulun ajan perinneruokiin.
Riisipuuroa kanelilla ja sokerilla.

Riisipuuron lisäksi teimme salami-paprikahyrriä, kinkkuhyrrien sukulaisia. Nekin olivat oikein herkullisia. Ja koska torttutaikinaa jäi ylimääräistä niin päätin tehdä joulutorttujakin. Ne eivät olleet mitään perinteisiä luumuhillo torttuja, koska minä en välitä luumuhillosta, eikä sitä siitä syystä valmiina jääkaapissa olekkaan. Ei, nämä olivat tyrni-appelsiinitorttuja! Ja todella herkullisia! Nyt kun asiaa miettii, niin hämmästyttää miksi tortut tehdään poikkeuksetta aina siitä luumuhillosta kun taivas vain olisi rajana! Suosittelen siis lämpimästi kokeilemaan eri hilloja. Tämä meidän hillomme oli kotitehtyä, joten sitä ei valitettavasti kaupan hyllyltä löydy.

Ja sitten hieman tunnelmallisia kuvia:

Joulutorttuja tyrni-appelsiinihillolla.


Salami-paprikahyrriä
Joulutunnelmaa ja lemmikkejä.
Jouluista punaviiniä glögiin ja viinihyytelöön.