Pastakoneen satoa: Kotitekoisia ravioleja artisokka-kuohuviinikastikkeessa


Sain synttärilahjaksi pastakoneen. Kestin melkein viikon kokeilematta sitä. Ja voin kertoa, kotitekoinen pasta on aivan eri makuista kuin kaupan kuiva, tai edes tuorepasta. For real. Tämä oli mahtavaa.
Aamiainen Tiffanyllä, illallinen pastakoneella?

Kuten tavoilleni on ominaista, niin aloitin ehkä hieman liian haasteellisesta kokeilusta: Ravioleista. Ei siinä mitään, kaikki oli helppoa ja hauskaa siihen saakka kunnes piti saada raviolit täytteineen sulkeutumaan. En suosittele kenellekkään ensimmäisten raviolien kokeilua supernälkäisenä, ei ollut kovin hyvä yhdistelmä. Hermo oli hieman kireällä ja tulos ehkä asteen rumempaa kuin olisin toivonut. Ja tällaiselle perfektionistillehan se on melkein maailmanloppu. Juu, mun pitäisi saada luonteeni kuriin ja rentoutua!

Mutta kaikin puolin muuten: pastan tekeminen on niiin hauskaa pastakoneella! Taikinan teko, koneella rullaaminen! Ah, musta tulee lasagnelevyjen suurkuluttaja! Siis oikeesti ihan sikahauskaa. Ja niin HYVÄÄ. Vaikka ruoka ei ollut maailman kauneinta, niin oli se lähelle parasta pastaruokaa, mitä olen syönyt. Ja kyllä tämä on itsekehua! Kastike oli myös aivan taivaallista. Lisää kuoharipohjaisia kastikkeita! Nam. Kotikokit käyttävät liian vähän hyväkseen viinejä ruoanlaitossa. Huippuhifistelyä, kuten eräs kaveri sanoi facebookissa!

Pinaatti-aurinkokuivattu tomaatti ravioleja

Pastataikina:
4,5 dl durumjauhoja
3 kanamunaa
1 tl merisuolaa
1 rkl oliiviöljyä
loraus vettä

Taikinapallero.

Sekoita suola jauhoihin. Luo jauhoista vuori työskentelyalustalle (voi olla iso lautanen, kulho tai pöytä). Painele keskelle kolmen kanamunan mentävä kuoppa. (Tulivuori!) Riko munat kuoppaan, lisää loraus vettä ja oliiviöljyä. Ota haarukka kauniiseen kätöseesi. Ala vatkata munien rakennetta rikki niin, että jauhot sekoittuvat hiljalleen niihin ja tulivuoresta alkaa muodostua taikinaa. Kun jauhot ovat sekoittuneet muniin kunnolla, laita haarukka sivuun. Ala painelle taikinaa tasaiseksi käsillä sivuilta keskelle. Kun taikina on kiinteää ja pinta alkaa kiiltämään, niin pyörittele siitä pallo. Anna taikinapallon vetäytyä noin 30 minuuttia ja valmista sillä välin täyte.

Pastataikinan mukavin osuus!
Raviolin täyte: 
Tuoretta babypinaattia
Aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
Raastettua parmesanjuustoa
Ruohosipulituorejuustoa

Aurinkokuivattua tomaattia, tuorepinaattia ja parmesanraastetta = <3

Kyllä tiedän, että on hyvin yleistä käyttää ricottajuustoa raviolitäytteessä. Mutta koska se aina laktoosillista, niin meidän perheellämme se ei vain toimi. Siksi törkeästi, mutta hyvillä mielin korvasin sen tällä kertaa tuorejuustolla. Enkä edes kadu! Täyte oli ihan uskomattoman hyvää! Tässä ei nyt sitten muutakuin se, että pilko ainekset pieniksi ja sekoita ne tasaisesti keskenään. Vain vähän tuorejuustoa, mutta paljon parmesania. Voit maustaa myös merisuolalla. En osaa määriä sanoa, koska en mittaillut niitä täytettä tehdessäni (kyllä olen huono kokki! Tai sitten ihan erinomainen!)

Raviolin valmistus:
Kun kaikki valmistelut on tehty on aika tarttua itse pastakoneeseen. Vaan eipäs, ensin pallo jaetaan ainakin  kolmeen tai neljään osaan ja kaulitaan hieman ohuemmaksi. Sitten käydään kiinni pastakoneeseen. Ja tämä osuus oli kieltämättä kaikista hauskinta! Aseta asetukset 0, eli niin, että pastalevyn painava aukko on suurimmillaan. Työnnä taikinaa väliin ja veivaa sivulla olevaa vipua niin, että taikina tulee ulos toiselta puolelta. Tätä on hankalaa selittää ilman, että näkee koneen. Mutta idea kyllä ilmaantuu, jos pastakone on edessäsi.

Pastataikina, täyte ja pastataikina.

Joka kierroksella pienennä väliä yhdellä asteella: näin pastalevystä tulee yhtä ohuempi ja ohuempi. Voit lisätä välillä hiukkasen jauhoja. Lopeta viimeistään kohdassa 6. Tämä vaihtelee tietysti eri pastojen kohdalla, mutta ravioleissa huomasin tämän paksuuden olevan optimaalisin.

Ota kauniiseen kätöseesi kaksi teelusikkaa. Pyörittele niiden avulla täytteestä palloja. Asettele täytepalleroiset noin 3 cm päähän toisistaan pastalevylle puoleen väliin asti. Jätä puolet tyhjäksi. Käännä tyhjänä oleva levy täytteisen puolen päälle ja ryhdy painelemaan. Tämä on vielä ihan helppoa, mutta seuraavaksi alkaakin se hermoja raastava osuus: Leikkaa raviolit erilleen toisistaan ja painele reunat tiukasti kiinni. Varo rikkomasta pastalevyä. Asettele raviolit johonkin odottelemaan. Varoitus: ainakin omalla kohdallani kävi niin, että jos raviolit olivat odottelees liian kauan niin täyte ”kasteli” pastataikinan ja se rikkoontui helposti.


Ravioli, kuin UFO alus.
Tein ravioleista eri kokoisia: Isoja keitin suolatussa vedessä 7 minuuttia, keskikokoisia 5 minuuttia ja pieniä 3 minuuttia. Laita raviolit valmiiksi kiehuvaan veteen ja pidä huoli, etteivät ne tartu esimerkiksi kattilan pohjaan. Varaa iso kattila ja paljon vettä! (1 l/100g) Pitämällä veden liikkeessä (sekoittamalla) pidät huolen siitä, etteivät ne tartu pohjaan tai reunoihin. Lopuksi poista vesi ja tarjoile kastikkeen kera.

Kuohuviinikastike artisokan sydämillä

3 rkl raviolitäytettä
oliiviöljyä
5 artisokan sydäntä
3 kourallista tuoretta babypinaattia 
1 dl puolikuivaa kuohuviiniä
2 dl 4 % kevyt ja paksu ”kerma” 
merisuolaa
2 rkl kasvisfondia
rosmariinia
Pilko pinaatit ja artisokan sydämet. Paista niitä öljyssä, kunnes pinaatit ovat vetäytyneet. Suolaa. Lisää kuohuviini. Anna kiehua noin 5 min. Lisää ”kerma”, rosmariini ja fondi. Sekoita. Anna kiehua pari minuuttia ja maista. Tarjoile raviolien kera!Tässä on lopullinen tulos: Kotitekoisia ravioleja kera artisokan sydän-kuohuviinikastikkeen.Comments are closed.