Omenainen artisokka-perunasalaatti

Perunasalaatti, tuo salaateista ruokaisin. Itselläni on aina ollut perinteenä valmistaa perunasalaattia erinäisiin juhliin: olipa kyseessä sitten rapujuhlat, octobetfestit, jouluaatto tai itsenäisyyspäivä. Perunasalaatti on myös toimiva ruokalajike nyyttäreihin. Se on samalla sekä kevyttä että täyttävää.

Perunasalaattien kirjoa.
Perunasalaattien kirjoa.

Perunasalaatista voi valmistaa myös lähes millaisia variaatioita tahansa. Omia suosikkejani ovat mm. intialainen hieman kirpeämpi perunasalaatti sekä perinteinen perunasalaatti, jossa loistaa perunan, kanamunan, suolakurkun ja omenan välinen liitto. Viimeisimpiä suosikkiaineksia, joita olen alkanut käyttää perunasalaatissa ovat artisokat, feta- ja vuohenjuusto sekä kukkakaali. Kaprikset ja suolakurkut tuovat perunasalaatteihin mukavaa suolaisuutta, varsinkin jos käyttää makeaa omenaa seoksessa.

Kastikkeena perunasalaattiin en lähes ikinä käytä majoneesia. En ole koskaan välittänyt majoneesin mausta paljoa. Intialaiseen perunasalaattiin valmistetaan kevyt sitruunainen marinadi kun taas perinteiseen perunsalaatin kastikkeeseen käytän kermaviiliä, sinappia ja mausteita. Myös erilaiset yhdistelmät jugurtista, ranskankermasta ja kermaviilistä ovat toimivia: se minkä valitsen riippuu paljolti perunasalaatin muista aineksista.

Tänä itsenäisyyspäivänä valmistin omenaisen artisokka-perunasalaatin. Tässä on ripaus perinteistä että jotain uutta. Suosittelen kokeilemaan esimerkiksi joulupöytään tai pikkujoulujuhliin!

Omenainen artisokka-perunasalaatti
Omenainen artisokka-perunasalaatti

Omenainen artisokka-perunasalaatti

400 g keitettyjä kiinteitä perunoita
3 omenaa
3 keitettyä kanamunaa
400 g artisokan sydämiä
2 punasipulia
1/2 tuorekurkku
200 g jäävuorisalaattia
kapriksia ja kukkakaalta

Kastike:

1 dl turkkilaista jugurttia
2 dl kermaviiliä
2 rkl majoneesia
1/2 pss Ranch dippijauhetta
mustapippuria
2 tl sinappia

Keitä ja kylmetä perunat ja kanamunat ajoissa salaattia varten. Pilko kaikki ainekset sopiviksi kuutioisi ja sekoita. Valmista kastike. Sekoita kastike salaattiin ja anna vetäytyä jääkaapissa mielellään pari tuntia ennen tarjoilua.

Nauti hyvässä seurassa. Hyvää itsenäisyyspäivää!

Huom. Ei syötäväksi ;)
Huom. Ei syötäväksi 😉