Olde Hansa

Olde Hansa juomalista
Olde Hansa juomalista

Tunnelma:
4/5
Asiakaspalvelu:
3/5
Ruoka:
4/5
Hinta-laatu:
3/5
Juomat:
4/5

Täällä me ollaan käyty aiemminkin… Olde Hansa taitaapin olla meidän vakioravintola Tallinnassa. Miksi? Varmaankin siksi, että emme ole löytäneet vastaavanlaista mistään muualta. Olde Hansa on autenttisuuteen pyrkivä teemaravintola ja teemana on keskiaika. Mikä siis tarkoittaa kynttilänvaloa, huilumusiikkia ja riistaa. Ja kuitenkin jotain extraa vielä kuorrutteeksi kakun päälle.

Mikähän siinä on, että vaikka Tallinnan ravintolatarjonta on koko ajan parantunut, tänne jaksaa tulla aina uudestaan ja uudestaan. Ehkä se on helppous, Tallinnaan pitää kuitenkin matkustaa pidempi aika täältä Satakunnasta ja haluaa että matka onnituu ainakin noin ruoan puolesta. Ja ruokahan tässä ravintolassa on aina hyvää.

Ruokalista on toimiva, sieltä löytyy todella monipuolisesti eri annoksia. Jopa Viiden maun kasvisruoka listalta löytyy, vaikka ei ihan ensimmäiseksi ajattelisi keskiaikaisesta ravintolasta kasvisruokaa löytyvän. Mutta koska olen suuri riistan ystävä ja sitä saa aivan liian harvoin, niin en ole koskaan Olde Hansassa kasvisruokaa syönyt. Kaiken maailman jänikset, karhut, villisiat ja hirvet vievät aina tämän neitokaisen mukanaan. Ravintolasta saa myös aivan uskomattoman hyvää hunajaolutta. Tätä kun saisi kaupanhyllyltä, niin kyllä olisi suu makeana useamman kerran.

Listan suurin heikkous on mielestäni sen muuttumattomuus, vaikka yksittäisiä annoksia lisätään silloin tällöin ja hinnat päivittyvät tasaisin väliajoin, on menu kokonaisuutena aika staattinen. Jatkuva listan muuttaminen, etenkin tälläiselle ravintolalle, on tietysti haasteellista. Epäilen kuitenkin, että jos täällä kävisi yhtään nykyistä useammin, stoppi tulisi jossain vaiheessa vastaan.

Mutta vaikka lista ei olisi muuttunut, niin hinnat kyllä olivat sitten edellisen vierailun. Hinnat olivat nousseet senkin verran paljon, että alkoi mietityttään tuo hinta-laatu suhde. Vaikka ruoka ja raaka-aineet ovat hyviä, niin vielä vähän yli vuosi sitten yksittäinen pääannos saattoi olla noin 10 euroakin halvempi. Onko hinnan nousu vain merkki Tallinnan yleisestä kallistumisesta vai miten hinnat ovat näin tuntuvasti voineet nousta? Olde Hansan uusi hintataso alkoi olla jopa Porin ravintoloihin verrattuna korkealla. Ja onhan tämä sentään Tallinnassa.

Tallinna kuulemma lähestyy Helsinkiä myös hintojensa puolesta, eikä riistakaan ihan halpaa taida olla. Toisaalta paikasta tulee sellainen maku, että se on nimenomaan turisteja varten rakennettu, lieneekö se hinnoittelun takana? Toisaalta täytyy kyllä sanoa, että verrattuna Tallinnan yleiseen asiakaspalvelun tasoon, Olde Hansassa asiakkaista pidetään poikkeuksellisen hyvää huolta ja tarjoilijat ovat ystävällisiä. Tarjoilijat myös luovat osan ravintolan hyvästä tunnelmasta.

Tunnelmaahan ravintolassa riittää, vaikkakin minusta tällä kertaa tuntui, että se kärsi ruokailumme ajankohdasta. Ravintola soveltuu aivan ehdottomasti parhaiten isomman porukan illanviettopaikaksi. Tänne tullaan kuluttamaan aikaa, ei syömään aikataulutettua lounasta. Illan pimeys tekee ravintolasta myös tunnelmallisemman. Ulkoa kajastuva sininen taivas lounasaikaan poisti osan siitä tunnelmasta mitä Olde Hansassa pystyisi kokemaan.

Elämä ruokablogaajan kanssa ei ole aina helppoa. Huomioikaa Jussin ilme.
Elämä ruokablogaajan kanssa ei ole aina helppoa. Huomioikaa Jussin ilme.

Joo, tunnelmansa puolesta Olde Hansa on kyllä huippuluokkaa. Autenttisuudessa on menty juuri sopivan pitkälle niin, että kaikki vaikuttaa pintapuolisesti ”aidolta” mutta rottia, mätää lihaa ja muita keskiajan mukavuuksia ei tarvitse sietää.

No ehkä hieman liian autenttista on vessojen pimeys. Kynttilän valossa toisinaan pelottaa, että oliko se kupissa ollut aine nyt saippuaa vai ei!

Oma annokseni oli uusi tuttavuus, potkaa olutsiirapilla (oli muuten kolmas ravintolassa putkeen syömäni olutkastike. Nm. Dynaaminen ja uutta pelkäämätön nuorimies). Annoksen edottomasti paras puoli olivat runsaat lisukkeet. Niiden maistelu ja ainesten arvailu oli hauskaa ja varmasti kokeillaan kotona muutamia.

Oma valintani oli myös uusi tuttavuus Olde Hansan saralla. Otin jänispaistia, joka oli aivan mahtavan hyvää. Jäniksen lihaa harvemmin saa ravintoloista, enkä täysin ymmärrä miksi. Jäniksestä muodostui heti ensimmäisen suupalan jälkeen yksi uusi lempiriistani. Kokonaisuutena annos toimi myös erinomaisesti: Jäniksen kaverina oli todella hyvää sipulihilloa, inkiväärilanttua (tätä täytyy kokeilla kotonakin!), muita kasviksia, sienikastiketta ja jotain punaisia marjoja, joita en tunnistanut. Ehkä punaviinimarjoja? Sienikastike oli ainoa mikä jäi annoksessani hieman pettymykseksi. Makumaailmaltaan todella hyvä valinta jänikselle, mutta kastike ei ollut tarpeeksi muhkeaa eikä sitä ollut paljoa. Sienimuhennos olisi voinut olla kivempi kaveri jänikselle kuin tilkka sienikastiketta.

Olde Hansa jaksaa monen vuoden jälkeen edelleen viehättää, ja voin suositella sitä ehdottomasti kaikille Tallinnanmatkaajille.