Nokkosohukaiset

Tiedättekö ne ärsyttävät vihreät kasvit, joita kaikki vihaavat, koska niistä ei meinaa päästä pihalla eroon ja joista saa kamalan kutiavia ja polttavia näppylöitä, kun niihin menee koskemaan? Ne kasvit, joita kutsutaan nokkosiksi tai joissakin villimmissä kolkissa jopa polttaraisiksi! No nuo polttavat pirulaiset ovatkin hyvä aines ruoan tekoon! Moni heittää ne menemään, koska ne ovat vain riesana, mutta niistä oikeasti saa hyvää ruokaa. Niistä voi tehdä esimerkiksi karkkia, lasagnea, keittoa tai jopa ohukaisia.
Nokkosesta löytyy c-vitamiinia viisinkertainen määrä appelsiiniin verrattuna ja rautapitoisuudeltaan se on  seitsenkertainen pinaattiin ja kalsiumpitoisuudeltaan kolminkertainen maitoon verrattuna. Okei, tuoreena se polttelee ihoa, mutta pieni vaiva näin terveelliseen kasviin verrattuna, puhumattakaan siitä, että sitä kasvaa miltei joka paikassa ja ylläri, se on ilmaista! Tietysti täytyy hieman valkata paikkaa mistä nokkosen poimii, mutta kaikilta varmaan löytyy sen verran tervettä maalaisjärkeä, ettei mene poimimaan sitä likaisesta paikasta.
Nokkosta voi siis käyttää kuten pinaattia periaatteessa. Lehdet voi ryöpätä, jos haluaa, mutta niitä ei ole pakko ryöpätä (ryöppäystä suositellaan, jos nokkoset poimitaan epäilyttävästä paikasta ja halutaan varmistua niiden puhtaudesta). Paras aika poimia nokkosia ruokaan on tämä, eli alkukesästä. Ei siis kuin puutarhahanskat kätösiin ja nokkosten kimppuun!

Nokkosohukaiset

pari kourallista nokkoshaketta
2 munaa
5 dl maitoa
2 rkl oliiviöljyä
1 tl merisuolaa
n. 2 dl jauhoja
voita paistamiseen

Itse ryöppäsin nokkoset, koska niiden käsittely, eli lehtien hakkelointi, on huomattavasti helpompaa, jos lehdet eivät polta. Yllättävää, eikö totta?

Riko munien rakenne ja lisää loput aineet. Anna taikina turvota hetkisen. Paista pannulla ja tarjoile joko sellaisenaan tai täytä letut jollakin täytteellä.

Comments are closed.