Misokeitto

Vastoin kaikkia ennakko-odotuksia, vierailimme viime viikolla Helsingissä sijaitsevassa Ekokauppa Ruohonjuuressa. Minulla ei ole koskaan ollut hyvää mielikuvaa ekokaupoista ja täytyy myöntää, että suhtauduin kauppaan hyvin skeptisesti.

Kuten yleensä, ennakko-odotukset osoittautuivat vääriksi. Kaupassa ei myytykkään ainoastaan luomuversioita perus S-market kamasta, vaan sisäänostaja oli selkeästi panostanut erilaisuuteen. Liikkeen valikoimissa oli esillä erikoisempiakin tuotteita. Mainitsemisen arvoisia olivat ainakin kahvit ja teet, joiden valikoima pesee ainakin naapurikaupan valikoiman 100-0. Toinen mainitsemisen arvoinen löytö oli misotahna. Misohan on käyttämällä valmisettua soijapapu-ohra-riisi seosta. Miso loistaa ainakin marinaadeissa ja keitoissa, joista tunnetuin ainakin täällä pohjoisessa lienee usein sushin yhteydessä syötävä misokeitto.

Pidemittä puheitta, ensimmäinen yritykseni valmistaa misokeittoa:

Misokeitto

noin litra dashi-lientä
3-4 ruokalusikallista misotahnaa

Lisäksi:
Tofua
Kevätsipulia/purjoa

Valmista aluksi dashi-liemi, me käytimme Tokyokanista hankittua dashi-hiutaletta. Mikäli dashi on päässyt ostoslistalta unohtumaan, korvikkeena voi käyttää joko kala- tai lihalientä. Kiehauta liemi ja laske lämpötila keskitasolle. Lisää misotahna ja haluamasi lisukkeet. Kiehauta ja anna hautua muutama minutti ennen tarjoilua.

Ps. misokeitto ei muuten ole kasvisruoka, vaan sisältää kalaa.