Lihaton lokakuu: Mozzarellajuustoinen munakoiso-pastakastike

Lihaton lokakuu on saanut osakseen paljon huomiota blogeissa, kolumneissa ja lehtikirjoituksissa. On hauskaa, että tällaisia tempauksia järjestetään ja ihmiset osallistuvat siihen. Ainakin omassa lähipiirissäni lähes joka kolmas on ottanut osaa lihattomaan lokakuuhun. Tietysti on ilmennyt tähän myös vastareaktioita: ihmisiä ärsyttää lihaton lokakuu siinä missä tipaton tammikuu, koska se ei ratkaise mitään, tai koska he ovat niin suuria lihan ystäviä, että lihaton elämä ei käy järkeensä. Omalla tavallaan tietysti perusteltuja nämäkin näkökulmat. Omasta mielestäni olisi parempi, että ihmiset eivät jakaisi ruokavalioita lihallisiin ja lihattomiin. Kun totuus on kuitenkin se, että suurimmalle osalle suomalaisista tekisi hyvää syödä vähemmän lihaa. Edes sen 300g/vkossa suositusten mukaisesti. Samaan aikaan olen kuitenkin myös sitä mieltä, että täysin lihaton ruokavalio rajoittaa elämää liikaa.

Ruokavalion ei tulisi olla niin musta-valkoinen, kuin se nykyään tuntuu ihmisille olevan.

Me itse emme siihen ole osallistuneet ensisijaisesti siksi, että ruokavaliomme on jo muutenkin kasvispainotteinen. Arkisin syömme enimmäkseen kasvis-, kala- tai äyriäisruokia. Viikonloppuisin ja ulkona syödessä valitsemme aina toisinaan lihaa. Kaupasta ostamme täyshintaisena yleensä ainoastaan riistaa, muuta lihat lähtevät kaupakorimme matkaan ainoastaan, jos niissä hohtaa keltainen alennustarra. Emme halua kieltää itseltämme mitään ruoka-ainesta, valintamme motiivit ovat enemmänkin kasvisruoan maussa, edullisuudessa ja helppoudessa. Ja kyllä kieltämättä uskomme siihen, että kavisruokapainoitteinen ruokavalio on terveellisempi. Ainakin siitä seuraa parempi olo.

Lihaton lokakuu on kuitenkin näkynyt myös meidän ruokakorimme sisällössä, hieman ehkä yllättävällä tavalla. Olemme löytäneet tavallista enemmmän lihaa alennuksesta lokakuun aikana. Niinpä olemme ostaneet tavallista enemmän lihaa ja pakastaneet sitä. Samaan aikaan kasvisosastolla erinäisiä kasviksia, kuten munakoisoja, on ollut vähemmän tarjolla kuin tavallisesti, Mutta hienoa, ilmeisesti ihmiset ovat todella ottaneet osaa lihattomaan lokakuuhun.

mozzarellapasta, kasvispasta

Tässäpä siis tsemppinä kaikille yritteliäille kiva kasvisruoka resepti, joka varmasta maistuu kenelle tahansa! Helppo, nopea ja herkullinen mozzarellapastakastike paprikan ja munakoison kera!

Mozzarella-munakoisokastike pastalle

oliiviöljyä
1 pieni munakoiso
1/2 paprika
1/2 sipuli
1 valkosipulin kynsi
soijaa, merisuolaa, basilikaa, timjamia ja mustapippuria
2,5 dlkasvisrasvasekoitetta, eli ”kermaa”
150 g mozzarellajuustoa

Pilko kasvikset ja valkosipulin kynsi pieneksi. Lisää öljyn kera paistinpannulle. Mausta ja paista noin 5-10 min, kunnes kasvikset alkavat olla kypsiä. Lisää soija ja kasvisrasvasekoite, sekoita tasaiseksi. Leikkaa mozzarella paloiksi ja lisää kastikkeeseen, anna kiehua keskitason lämmöllä noin 5-10 min. Maista, että maku on hyvä. Tarjoile pastan kera. Helppoa herkkua!

mozzarella-kasvispasta