Kuohuviini-hernerisotto ja kampasimpukat |Juhlaa arkeen

Herneet ovat olleet viime aikoina suosiossa meidän keittiössämme: pakasteherneet ovat halpa ja helppo raaka-aine, joka sopii yllättävänkin moniin resepteihin. Jopa juhlaviin resepteihin: meilläkin herneet ovat hallinnoineet juuri viikonlopun nk. paremman ruoan resepteissä viime aikoina. Ihmeeksemme huomasimme, että kampasimpukat olivat halvempia kuin ei-pakastetut katkaravut, joita alunperin piti tähän risottoon seuraksi ostaa. Mutta eihän se meitä haitannut, päinvastoin olimme innoissamme kampasimpukoiden hinnasta!

Ihana kuohuviini-hernerisotto kampasimpukoilla piristää jopa sateista syyspäivää!
Ihana kuohuviini-hernerisotto kampasimpukoilla piristää jopa sateista syyspäivää!

Herneissä on mukava hieman makeaan mentävä makumaailma: tästä syystä sen kaveriksi sopivat erinomaisesti suolaiset maut, kuten kampasimpukat, ilmakuivattu kinkku, lohi tai katkaravut. Kuohuviinirisotto oli erinomainen pohja niin kampasimpukoille kuin herneille. Lopputuloksessa kohtasivat suloisen pehmeä herneen ja suolainen kampasimpukan maku. Tämä annos sopii niin arkiruokana kuin hieman juhlan humua tavoittelevalle viikonloppu illallisena. Tai miksei vaikka alkuruoaksi. Ilman kampasimpukoita hernerisotto sopii erinomaisesti myös kasvissyöjille, kaikille muille se käy myös kampasimpukkarisotosta. Kutsuitpa tätä risottoa miksikä vain niin ihana piristys se oli ainakin meidän viikonloppuumme.

Herneet, kampasimpukat ja risotto: mikä täydellinen yhdistelmä.
Herneet, kampasimpukat ja risotto: mikä täydellinen yhdistelmä.

Aikaa yhteensä: 1 hour

Annoksia: 4

See Detailed Nutrition Info on

Ainesosat

Kuohuviini-hernerisotto:
1 litra hummeri/kasvislientä
2 nokaretta voita
2 rkl oliiviöljyä
1 sipuli hyvin pilkottuna
2 valkosipulin kynttä, hyvin pilkottuna
2 sellerin vartta, hyvin pilkottuna
400 g risottoriisiä
2 kuohuviini lasillista
merisuolaa ja mustapippuria
250 g pakasteherneitä
70 g voita
100 g juuri raastettua parmesan juustoa
Lisäke:
Kampasimpukat
Voi
merisuola
mustapippuri
sitruunanmehu

Ohjeet

Ota kampasimpukat ja herneet sulamaan pakkasesta pakkausten ohjeen mukaan huoneen lämpöön tai jääkaappiin ennen ruoan valmistamista.
Kiehauta kasvis/hummeriliemi ja siirrä pois hellalta. Ota toinen kattila (iso) ja lisää sinne oliiviöljy ja voi. Heitä sekaan sipuli- ja valkosipulisilppu, sekä sellerin palat. Paista keskilämpötilalla noin 10 min, niin että kasvikset pehmenevät, mutteivat tummennu. Lisää riisi. Pyörittele riisiä 1-2 min rasva-kasvisseoksessa, niin että se alkaa olla läpikuultavaa. Pyörittele koko ajan, jotta riisi ei pala. Lisää 2 viini lasillista. Pyörittele jälleen riisiä koko ajan odottaen, että riisi imeytyy viiniin. Tässä menee lämpötilasta riippuen noin viitisen minuuttia. Kun melkein kaikki viini on imeytynyt riisiin, voit alkaa lisäämään kana/kasvislientä kauhallinen kerrallaan sekaan. Odota aina, että suurin osa edellisestä kauhallisesta on imeytynyt riisiin ennen kuin lisäät seuraavan.
Muista pyöritellä risottoa koko ajan ja lisätä lientä kauhallinen kerrallaan. Riisin valmistumiseen menee noin 15-20 min. Muista maistaa risottoa ja maustaa mielesi mukaan aina välillä. Tällä tavoin pysyt myös ajantasalla riisin kypsymisen suhteen. Lisää loppuvaiheessa herneet, niiden ei ole tarkoitus kiehua kauaa, ainoastaa lämmetä ja kypsyä hieman, niin että niiden kaunis väri säilyy.
Kun riisi on kypsää, ota se pois levyltä. Lisää sekaan n. 70 g voita paloina ja sekoita voi risoton joukkoon tasaiseksi. Sen jälkeen raasta n. 100 g parmesan juusto ja sekoita sekaan. Laita risoton päälle kansi heti tämän jälkeen ja anna sen vetäytyä n. 2 min. Vetäytyessään se saa juuri oikeanlaisen kermaisen tekstuurin.
Kun risotto on veätytymässä paista kampasimpukat voissa noin minuutin per puoli ( riippuen niiden koosta). Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla. Tarkempi ohje kampasimpukoiden paistamiseen löytyy myös Korianteri-blogista.

Joskus lohturuoka voi olla juhlavaa ja meillä se on useimmiten risottoa!
Joskus lohturuoka voi olla juhlavaa ja meillä se on useimmiten risottoa!

Ps. kaipaatko enemmän reseptejä kampasimpukoihin? Täältä löytyy tarkemmat kampasimpukoiden paisto-ohjeet ja reseptit: Sitruunarisotto kampasimpukoilla ja kampasimpukoita salaattipedillä.