KIRJAKAUPPA – Gastropub

Kirjakauppa Menu
Ravintola Kirjakaupan Menu

Tunnelma:
4,5/5
Asiakaspalvelu:
5/5
Ruoka:
5/5
Hinta-laatu:
4,5/5
Juomat:
4,5/5

Jos meidän pitäisi valikoida Porista yksi baari, joka toisinaan toimii oman olohuoneemme korvikkeena, olisi se Kirjakauppa. Olemme muutaman vuoden ajan käyneet useita mielenkiintoisia ja inspiroivia keskusteluja Kirjakaupassa parin lasillisen ääressä.  Miksi sitten juuri Kirjakaupassa, eikä jossain muualla? No ensimmäiseksi syyksi nousee Kirjakaupan hyvä ja vaihtuva olutvalikoima.  Toinen syy on ammattitaitoinen ja herttainen henkilökunta. Kolmanneksi syyksi ja sokerikuorrutteeksi kaiken muun päälle nousee viihtyisät ja tunnelmalliset tilat.

Joo-o. Mä pidän siitä, että vaikka me ollaan jo monta vuotta istuttu Kirjakaupassa, koko ravintola on kehittynyt jatkuvasti ja ainakin mun mielestäni konseptilleen uskollisena. Etenkin nyt  tämä uusin gastropub-ratkaisu sopii kuin nenä naamaan. Gastro pubit ovat olleet jo pitkään nouseva ilmiö, toivottavasti siis myös Porissa on sellaiselle tilausta. Musta juomisen keskeyttäminen nälän ja ruoan hakureissun vuoksi on aina ollut tosi surullista.

Cheers
Cheers

Kirjakaupan menu on ensisilmäykseltä hyvin perinteinen ja klassinen. Pientä hilpeyttä herätti se, että se oli myös nimetty Klassikko menuksi: Eipähän ainakaan voi valittaa, että odotukset eivät olisi kohdanneet listan sisällön kanssa!  Listalta löytyi alkuruoat, pääruoat ja jälkiruoat. Alkuruokien parista löytyi sellaisia klassikkoja kuin etanat, tapas-lajitelma ja juustolautanen. Pääruoista löytyi vuohenjuustopastaa, Kirjakaupan klubileipää ja jopa naudan ulkofilepihviä. Jälkkärinä olivat perinteiset juustokakku ja jäätelö. Kuten jo aiemmin sanoin, hyvin nimensä arvoinen ruokalista.

Meidän edellisen arvostelun tiimoilta hyppäsi heti silmään se, että listalla ei ollut kamalasti kasvisruokia. Toisaalta koko ruokalista oli aika lyhyt, ehkä toista kymmentä annosta, joten ei sinne montaa kasvisruokaa kyllä tarvitakkaan. Joka tapauksessa pidin menusta kokonaisuutena. Riittävän ytimekäs lista kertoo mun mielestä siitä, että ravintola luottaa konseptiinsa ja tarjontaansa. Lisäksi varaston kiertonopeus pysyy pienenä, kun ei tarvitse hankkia hillitöntä määrää raaka-aineita. Huomasitko muuten, että jouduttiin taas sosialisoimaan listat naapuripöydästä?

 

Joo huomasin! Mikähän siinä on, että Porin ravintoloissa menut ovat ilmeisesti kuolemassa sukupuuttoon? Noh anyways, mielenkiintoinen yllätys Kirjakaupan menussa oli mielestäni se, että listalla ruoka-annokset eivät vaikuttaneet niin hyviltä kuin ne todellisuudessa olivat. Monesti ravintoloissa on sellainen ongelma, että ruokalistassa ne luovat herkullisen mielikuvan, johon joutuu ehkä hieman pettymään. Kirjakaupan ruokalista taas ei kertonut mitä kaikkea annos tuokaan tullessaan. Yllätys oli siis ihan mahdottoman positiivinen silloin kun annos kannettiin nenän eteen!

Joo, mun bratwursti ja olutkastike oli ehdottomasti positiivisimpia yllätyksiä, mitä olen ikinä kokenut.  Jos siis vertaa annosta ja ruokalistalla ollutta listausta. Annos oli asettelusta lähtien harkitun oloinen ja (toivottavasti) omatekoiset perunalastut oli todella mieluinen yllätys. Ne olisivat tosin voineet olla vähemmän rasvaisia. En kyllä tiedä oliko se vika vai ominaisuus…

Mä jäin kyllä hieman kuolaamaan niitä sun perunalastuja. Saiskohan niitä pelkästään tilattua pieneksi snackiksi suolapähkinöiden tapaan? En kyllä tosin tiedä kumman annos vei tällä kertaa voiton. Munkin annokseni oli niin hulppea, että en meinannut raaskia syödä sitä. Tilasin metsästäjän leivän, jossa oli aivan muikean kokoinen annos sienimuhennosta (NAM) ja samankokoinen annos salaattia, jota ei siis menussa lukenut. Yksi asia mikä teki myös minut hyvin iloiseksi oli se, että omassa annoksessani salaatinkastike ja sun annoksessa se puolukkahillo ja piparjuuridippi oli omissa kupeissaan.  Annos oli todellakin niin huolitellun näköinen, että en meinannut raaskia syödä sitä ja lopettaa sen valokuvaamista!

Valokuvaajan taiteellinen näkemys annoksesta.
Valokuvaajan taiteellinen näkemys annoksesta.

Yksi niistä puolista, jotka saa ainakin mut palaamaan Kirjakauppaan uudestaan ja uudestaan on ilmapiiri, jonka tärkein tekijä tuntuu olevan loistava asiakaspalvelu.  Harvassa paikassa saa poikkeuksetta niin hyvää ja asiantuntevaa palvelua.  Henkilökunta tuntee selvästi tuotteet ja osaa tarpeen vaatiessa suositella. Toinen huomion arvoinen seikka on se, että henkilökunta tuntuu tulevan juttuun asiakkaiden ja toistensa kanssa niin hyvin, että paikassa on hyvä ilmapiiri, mutta kuitenkaan koskaan ei tule sellaista oloa, että häiritsisi tarjoilijoiden mukavaa ajanviettoa.

Joo se kyllä on tosi positiivinen asia. Vaikka on montakin paikkaa, mistä saa hyviä oluita hyvään hintaan, niin Kirjakaupan tapauksessa henkilökunta on se piirre, joka erottaa positiivisesti paikan muista olutbaareista. Yhden kehitysidean tälle Kirjakaupan gastro pub meiningille kyllä keksin: Olisi ihan hirvittävän kiva, jos menussa lukisi suositusoluet (ja/tai viinit) ruokien yhteydessä. Tai jos annosta tilatessa henkilökunta voisi vaikkapa suositella jotain olutta, mikä erityisesti sopisi juuri tämän ruoan kanssa.

Joo se olisi kyllä piste i:n päälle. Täytyy vielä mainita, että henkilökunnan harrastama satunnainen pöytiintarjoilu sopii todella hyvin kuvioon ja tuo varmasti ihan mukavasti lisämyyntiäkin…

Juu, tälläkin kertaa me oltiin ihan massut täynnä, mutta kun niin kernaasti suositeltiin jälkiruoaksi vielä juustokakkua, niin eihän siitä voinut kieltäytyä!

Ainoa asia joka mua jäi vaivaamaan tällä kertaa, oli se, että meidän yhteisessä jälkiruoassa oli ainoastaan yksi (1) kirsikka-ananas. Hmph.

Voi reppanaa, ei se mua vaan haitannut yhtään! 😉

Juustokakku
Juustokakku