Kiellettyjen ruokien kirja

Soijapihvit, tomaati, kesäkurpitsa, paprika.

Tällä kertaa kirjoitan hieman erilaisen blogauksen. Tämä johtuen siitä, että asia on vaivannut minua jo tovin ja halusin kirjoittaa sen ulos, ettei asiaa tarvitsisi yksin mielessään pähkäillä. Tällä kertaa en jaa lukioideni kanssa reseptejä, vaan keksityn kirjoittamaan ruoasta yleensä, tai oikeastaan ruoan tuottamasta ongelmasta.

Nykyään tuntuu, että kaikilla on jonkinmoinen ruokavammaisuus. Olen tiedostanut asian jo kauan, mutta tässä pari viikkoa sitten aloin miettimään asiaa oikein kunnolla. Jos esimerkiksi minä järjestäisin jotkut juhlat tjsp lähimmille ystävilleni ja sukulaisilleni, niin minulla olisi oikeasti suuri ongelma käsissäni. Miksi, kuuluu kysymys. No siksi, että jos ottaisin huomioon kaikkien ruokarajoitteet niin menusta tulisi oikeasti aika vammainen ja rajoittunut itsessään!

raaka kala, korianteri.

Jos kokoaisin yhteen lähimmät ystävät ja sukulaiset niin tässä olisi lista kielletyistä aineksista: kaikki sienet, kesäkurpitsa, sinihomejuustot, fetajuusto, vuohenjuusto, tuoreet tomaatit, valkosipuli, oliivit, paprikat, tuliset ruoat, kuten jalapenot, katkaravut, artisokka kaikessa muodossa, munakoiso, possun liha, lampaan liha, alkoholi ja alkoholi-pohjaiset marinadit sekä kastikkeet,   munat, raaka kala, simpukat, korianteri, etanat, laktoosia sisältävät maitotuotteet, kaprikset, merilevä, sinappi, soijarouheet ja -suikaleet, maksa kaikessa muodossa,  kaikki viljatuotteet ja hiilihydraatit, kuten leivät, pastat, perunat, riisi, kaikki jossa on sokeria. Sitten on vielä ne, jotka syövät ainoastaan oikeaa sokeria, eivätkä mitään missä on käytetty makeutusaineita….tässä nyt mainittuna muutamia. En jaksanut miettiä kuin pari minuuttia ihmisiten ruokarajoituksia läpi.

Kysymys siis kuuluu, jos joutuisin siihen tilanteeseen, niin mitä tarjoilisin tällaiselle joukkiolle? Ottakaa huomioon, että tässä tosiaan on vain 18 ihmisen ruokarajoitteet! Entä jos järjestäisimme juhlat isommalle joukkiolle, kuinka paljon nuo rajoitukset kasvaisivat?

Punaviinikastike, lampaanliha, perunat, artisokka

Ymmärrän kyllä, että ihmisillä on allergioita, jotka rajoittavat syömistä. Mutta suurin osa näistäkin rajoitteista johtuu kylmästi siitä periaatteesta, ”...ettei vain pidä, koska on joskus maistanut jotain ja sillon se oli pahaa, enkä halua nyt uudestaan edes kokeilla…” En halua kirjoituksellani loukata ketään, mutta haluan herättää ajatuksia asian suhteen. Vaikka olisikin huonoja kokemuksia jonkin ruoan suhteen, niin aina voi kokeilla ja yllättyä positiivisesti. Asenteet roskiin ja avarin mielin maailmaan. Kaikesta ei pidä pitää, mutta jos sinä tekisit jollekkin ruokaa ja toinen sanoisi maistamatta ”…hyi! En mä voi sietää tuota, ihan kamalaa ja pahaa ja yököttävää. En edes kokeile!” niin eikö se loukkaisi sinua? Minua se on ainakin loukannut. Lisäks jos aikuiset ihmiset asennoituvat ruokaan negatiivisesti, niin minkälaisen kuvan se antaa ruokaan suhtautumisesta lapsille? Sitten ihmetellään sitä, etteivät lapset syö mitään.

Tiedän, että myös itse syylistyn toisinaan siihen, että otan sitä ruokaa minkä tiedän olevan hyvää ja välttelen ruokia, joista minulla on huonoja kokemuksia. Mutta se on mielestäni eri asia kun sitä tekee ravintolassa, mitä jos sitä tekee silloin, kun joku tuttu ihminen on nähnyt vaivaa ruokasi eteen. Ja ei siellä ravintolassakaan tarvitse arvostella ruokaa itsessään, enemmänkin sen yksittäisen annoksen makua, laatua jne. On ehkä väärin käyttää tätä sanaa, mutta sana ruokarasisti soi korvieni välissä aina kun, jollakin on huono asenne ruokaan tai tiettyyn ruokalajikkeeseen.

Itse preferoin paljolti kasvispohjaista ruokaa, koska siitä minulle tulee paras ja tasapainoisin olo. Syön monesti mielummin kasvisruokaa kuin lihaa ja saan siitä uskomattoman paljon kuittailua, enkä ymmärrä miksi. Kyllä minä syön lihaa, jos sitä tarjotaan. Mielestäni on typerää kieltäytyä ruoasta vain sen takia, että preferoi jotain muuta. Mutta jos minulla on vapaat kädet valita, niin mielummin valitsen kasvisruokaa.

Ihmettelen ihan yhtä paljon sitä, että ihmiset kieltäytyvät kokonaan lihasta kuin sitä, että he kieltäytyvät kasvisruoastakin. Samalla tavalla myös ihmettelen näitä nykyajan trendejä kuten karppaaminen ja sitä ennen sitä trendiä, että kaikki piti olla lightia ja makeutettua, eikä missään saanut olla rasvaa tai sokeria. Miksi tehdä elämästään niin vaikeaa, että pitää kieltää itseltään jotain? Jos haluaa pysyä hyvissä mitoissa, niin se onnistuu ihan yhtälailla syömällä kaikkea, mutta rajoitetusti. Miksi karppaat jos himoitset leipää tai pizzaa? Tiedän kyllä, että karppaaja saa syödä hallitusti hiilihydraatteja, ja ihmiset tekevät sitä siksi, että hiilarit turvottavat. Mutta kukaa ei puhunut oikeasti ikinä mitään vatsan turvotuksista ennen danone aktivian mainoksia! En sano etteivätkö ihmiset saisi karpata ja moni ärsyyntyy varmasti tästäkin ja sanoo minun olevan vain epätietoinen, mutta ei se mitään. Se varmasti ärsyttää yhtä paljon kuin se minua, kun joku ei ymmärrä miksi syön kasviksia mielummin kuin lihaa.

Tässä oli nyt muutamia mietteitäni ihmisten mitä hämmästyttävimmistä ruokavalioista ja -rajoitteista. Jokainen tehköön tavallaan, ehdottomasti, mutta saanko minäkin tehdä sitten tavallani kun teen teille ruokaa? Eihän kukaan teistä tule sanomaan hyi pahaa tai en minä voi syödä tätä, elämäntapani kieltää sen. Ehkä minäkin opin avoimmemmaksi erilaisia elämäntaparuokavalioita kohtaan, sitten kun minäkin saan tehdä heille sitä ruokaa mitä haluan, ilman että tulee valituksia! ^^

paprika, vuohenjuusto…
riisi, artisokka…
raaka kala, merilevä, riisi.
Katkaravut…
oliivit…
riisi, sienet, kesäkurpitsa.

Kiitos ja kumarrus jos jaksoit lukea tämän nillityksen ruokavalioista loppuun saakka. Onnittelen! Olen nyt vuoden kirjoittanut tätä ruokablogia ja ajattelin sen kunniaksi hieman riehua!