Kevyt kasvislasagne

Kasvislasagne

Aivan yllättäen eilen illalla mulle iski hirvittävä himo lasagneen! Erityisesti olisi tehnyt mieli pinaattilasagnelevyjä, mutta jostain syystä lähikaupastamme ei niitä tällä kertaa löytynyt. Koska kevyellä mennään, niin piti soveltaa oikein värikäs, makuhermoja hellitelevä kevyempi versio lasagnesta ja siinähän minä onnistuin. Ja kuten niin usein nykyään muutenkin päädyin kasvislasagneen sen halpuuden ja keveyden vuoksi.

Vaikka onkin hieman melankolista, että kesä on ohi, niin kuitenkin olen tavallaan onnellinen tästä alkusyksyn ajasta. On ihanaa kun on sopiva 20 asteen lämpötila ulkona, eikä ole enää kuuma. Tämä on myös täydellinen aika pukeutua juuri niin kuin haluaa, koska ei ole paleltumisen tai hikoilemisen pelkoa! Toisaalta, kyllä meidän keittiössä tulee edelleen hiki kun siellä kokkailee! Mutta nyt sitä pystyy jopa kokkaileen toisin kuin keskikesällä kun asunnossamme ei voinut edes siivota kun oli niin kuuma. Puhumattakaan siitä, että uuni ja hella olisi päällä tuomassa lisälämpöä! Myös alkusyksyn harmaus, tuulet ja sadekuurot ovat yllättävän mukavia. Mukavempia kuin muistin.

Mutta nyt syksystä takaisin pääaiheeseen, eli ruokaan.

Kasvislasagne

noin 2dl Kana/kasvisfondi-vedessä keitettyjä soijasuikaleita

1 prk puolikkaita herkkusieniä
4 artisokansydäntä
1 punainen paprika
1 vihreä/keltainen paprika
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä 
1 rkl oliiviöljyä
mausteet: cajunmauste, merisuola, mustapippuri, timjami, oregano, basilika
500 g tomaattimurskaa

8-12 täysjyvälasagnelevyä
2 tomaattia 

Juustokastike:
5 dl rasvatonta maitoa
3 dl kevyttä juustoraastetta (Edam 16%)
3 rkl vehnäjauhoja
merisuolaa

Kuutioi sopivan kokoisiksi kaikki kasvikset (paitsi tomaatit siivuiksi). Paista kuutioidut kasvikset (ei siis tomaatteja) ja soijasuikaleet. Murskaa valkosipuli ja lisää joukkoon. Kun olet paistanut noin 15 min, niin lisää mausteet. Sekoita ja paista toiset 5 min.

Valmista juustokastike. Sekoita ainekset kattilassa ja kiehauta, vähennä lämpötilaa ja jatka sekoittamista, jotta kastike ei pala pohjaan tai juusto klimppiydy. Kun kastike on muuttunut paksuksi on se valmista.

Levitä uunipelille kolmas/neljäsosa tomaattimurskasta ja kasvis-soija-sekoituksesta. Laita päälle lasagnelevyjä sopivan verran. Lado lasagnelevyjen päälle taas saman verran tomaattimurskaa ja kasvihöystöä. Sen jälkeen kaada osa juustokastikkeesta päälle. Jatka tätä kunnes kaikki ainekset on käytetty ja juustokastike jää viimeiseksi. Asettele tomaattisiivut lasagnen päälle ja paista uunissa 200 asteessa noin 40 min.

Nauti jälleen kerran hyvässä seurassa, koska ruoka maistuu aina ehdottomasti paremmalta niin. Vaikka ruoka olisi kuinka upeaa, niin on hyvä seura on vielä viimeistelty kuorrutus kokemuksen päälle!