Kasvismureke | Joulupöydän kasvisherkku pateesta

Ensimmäistä kertaa vietämme jouluaattoa meidän kotonamme. Muut tulevat meidän luoksemme. Se on aivan ihanaa! Aiempina vuosina olemme aina viettäneet joulun jomman kumman vanhemmilla, vieraina, toisten keittiössä. Nyt saan valmistaa joulun herkut ensimmäistä kertaa omassa keittiössäni. Olen tästä aivan suunnattoman innoissani.

Kasvisruoka joulupöydässämme on ollut kuitenkin useamman vuoden ajan tuttavallinen tarjoiltava, koska perhepiiristä löytyy kasvissyöjiä. Tänä vuonna kuitenkin ajattelin kokeilla jotain uutta, nimittäin porkkana-ohramureketta tai kasvispateeta, miten sen nyt haluaakaan ilmaista. Testasimmekin jo tätä herkkua ja se todellakin oli hyvää. Veikkaan sen maistuvan myös joulupöydän lihansyöjille. Erinomainen kinkunkorvike, jos ei halua tofua tai soijaa käyttää. Käyhän tämä kasvismureke itseasiassa arkeenkin. Ainakin itse ajattelin kokkailla tätä useamminkin!

Porkkanainen kasvismureke joulupöytään. Nam.
Porkkanainen kasvismureke joulupöytään. Nam.

Testauskierrokselle herkuttelimme tätä keitettyjen perunoiden ja sienikastikkeen kera. Aivan tajuttoman hyvää!

Porkkana-ohramureke | Kasvispatee

3 dl esikypsytettyjä rikottuja ohrasuurimoita
500 g porkkanoita
oliiviöljyä
3 valkosipulin kynttä
rosmariinia, timjamia, basilika
3 kanamunaa
1 dl creme fraichen chili ja paprika
1 rkl turkkilaista jugurttia
merisuolaa, mustapippuria, kurkumaa, kanelia

Keitä ohrasuurimoita niin paljon, että valmiina niitä on kypsänä 3 dl.

Pilko ja keitä porkkanat lähes kypsäksi. Pilko valkosipulin kynnet paistinpannulle oliiviöljyn, rosmariinin, timjamin ja basilikan kera. Poista lähes kypsistä porkkanoista keitinvesi ja siirrä ne paistinpannulle, paista pari minuuttia pannulla.

Soseuta porkkanat paistokavereineen sauvasekoittimella.  Lisää keitetty ohra ja raa’at kanamunat, sekoita seos tasaiseksi. Lisää ranskankerma, jugurtti ja mausteet, sekoita. Maista maku.

Voitele suorakaiteen muotoinen leipävuoka öljyllä ja vuoraa leivinpaperilla (tai korppujauholla). Kaada seos vuokaan ja paista uunissa 175 asteesa noin 50 min. Anna murekkeen jäähtyä hieman ennen kumoamista, jotta se ehtii hyytyä.

Tarjoile sinappikastikkeen/ sienikastikkeen / aiolin ja perunoiden sekä juuresten kera!

Herkullinen kasvispatee.
Herkullinen kasvispatee.