Kasvismoussaka kesäkurpitsalla

Kasvismoussaka kesäkurpitsalla.

 Odotin niin kovasti erinomaista moussakaa kreikassa, että se jätti tyhjiön sisälleni kun sitä en saanut. Näinpä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin tehdä itse moussakaa! Halusin kokeilla uutta reseptiä, vaikkakin kovasti rakastan perus kasvismoussakan ohjettani. Mutta aina joskus on kokeiltava jotain uutta ja pirteää.

Pyöreä kesäkurpitsani <3

Löysin kaupasta aivan valloittavan näköisen pyöreän kesäkurpitsan, enkä yksinkertaisesti voinut lähteä kotiin ilman sitä. Se oli sen verran söpö, enkä ole aiemmin kohdannut vastaavaa. Joten nyt pääsen kokeilemaan pyöreää kesäkurpitsaani tähän ohjeeseen. Välillä minusta on tuntunut tänä kesänä, etten mitään muuta syökkään kuin kesäkurpitsaa. Mutta minkäs sille voi, kun sen on niin halpaa näin kesäisin ja varmasti terveellisempi vaihtoehto kuin peruna. Ainakin se on hyvin vähäkalorinen vihannes ja siitä löytyy A vitamiinia sekä sellaista ainetta kuin mangaani, joka on tärkeä osatekijä monissa aineenvaihduntaan osallistuvissa entsyymeissä sekä B1-vitamiinin muodostuksessa ja edistää mm. aivojen, hermojen ja lihasten yhteistoimintaa. (lähde : wikipedia)

Luin juuri wikipediasta, että Suomessa kesäkurpitsaa syödään noin puoli kiloa henkilöä kohti vuodessa. WUT? Itse syön sitä varmaan puoli kiloa parissa viikossa. Ilmeisesti sitten todellakin olen kesäkurpitsan suurkuluttaja. Toisaalta olen kuullut viime aikoina yllättävän monesta lähteestä, että hirveän moni edes omista ystävistäni ei voi sietää kesäkurpitsaa. Itseasiassa edes komeampi puoliskoni ei kuulema siitä välittänyt, ennen kuin minut tapasi. Miksi ihmiset sitten eivät pidä kesäkurpitsasta? En voi ymmärtää. Ei se ole mitenkään vahvan makuinen edes, toisin kuin esimerkiksi paprika. Ja lisäksi se on hyvin kaunis ja esteettinen vihannes ruoanlaitossa. Hyvät ihmiset, levittäkää kesäkurpitsan ilosanomaa! ^^

Joka tapauksessa, jospa nyt sitten palattaisiin itse asiaan ja siihen kasvismoussakaan. Tämä moussaka sopii siis myös karppaajille, jopa niin ihmeelliselle yhdistelmälle kuin kasviskarppaaja periaatteessa, jos sellaista on edes olemassa. Tosin ainahan soijarouheen voi vaihtaa jauhelihaan, jos kammoksuu kevyempää, halvempaa ja helpommin vatsassa sulavaa ainesta nimeltä soijarouhe. Olenpas minä nyt saarnaavan oloinen, kun ensin pasaan kesäkurpitsasta, ja sen jälkeen aloitin pasaamisen myös soijarouheen puolesta…Ne on näitä ihmeellisiä päiviä, joita kutsutaan tiistaiksi!

Kasvismoussaka kesäkurpitsalla

700 g pyöreää kesäkurpitsaa 
1 iso munakoiso
 
3 dl tummaa soijarouhetta
 8 dl vettä
 2 lihaliemikuutio (kasvisliemikuutio)
1 lehtisellerin varsi 
 2 valkosipulin kynttä
1 kevätsipulia
150g kirsikkatomaatteja
150 g herkkusieniä
50g parmesan juustoa 

mausteet: jauhelihamauste, merisuola,  basilika, oregano, rosmariini, kaneli, mustapippuri ja oliiviöljy.

Juustokastike moussakalle

2 rkl vehnäjauhoja
3 dl maitoa
 2 dl juustoraastetta (parmesania)
 1 tl merisuolaa 

Pilko munakoiso ja kesäkurpitsa sopivan kokoisiksi siivuiksi. Itketä munakoisosiivut merisuolalla. Pilko myös kevätsipuli, kirsikkatomaatit, selleri ja sienet sopivaan muotoon. Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen.

Kuumenna vesi ja lihaliemikuutiot pannulla ja lisää soijarouhe siihen. Anna suurimman osan nesteistä imeytyä soijarouheeseen ja mausta se ylläolevilla mausteilla tai  mielesi mukaan. Murskaa valkosipulin kynnet sekaan sekä lisää samalla kaikki kasvikset, paitsi kesäkurpitsasiivut ja munakoisosiivut. Raasta lopuksi parmesan juusto soijarouhekastikkeen sekaan ja anna kypsyä noin 7 min.

Lado kesäkurpitsa- ja munakoisosiivuja uuniastiaan ja kaada soijarouhekastiketta päälle. Toista niin kauan, että kaikki ainekset on käytetty. Laita uuniin noin 20 minuutiksi. Jos moussaka vaikuttaa kuivalta, niin voit lisätä pari desiä lihalientä joukkoon. Valmista sillä välin juustokastike sekoittamalla kaikki ainekset sekaisin ja kiehauttamalla. Lisää juustokastike moussakan päälle ja laita takaisin uuniin noin 20-25 minuutiksi.