Kasvis-tortellinigratiini

Gratiinia kasviksilla ja tortellineilla

Täällä nuhastellaan edelleen, mutta kummasti oloa parantaa aina lämpimät ja terveelliset kasvispohjaiset ruoat. Tämä ruoka on hieman jatkoa eiliselle, käytin samoja aineksia ja itseasiassa myös kukkakaalikeiton lientä sekä loppuja gratiiniin. Oikein piristävää ja namia, vaikka samat ainekset kiersivätkin kaksi päivää ruoissa. Mutta eihän sitä sairaana jaksa kauppaan lähteä vaan on parempi jäädä vällyjen väliin katsomaan vaikka frendit maratonia!

Eilen tehdessäni valkosipulista kukkakaalisosekeittoa, otin talteen noin 1,5 dl lientä ennen kuin survoin keiton soseeksi sauvasekoittimella. Tänään levittelin tuon liemen kasvisten ja tortellinien päälle ennen kuin laitoin gratiinin uuniin. Lisäksi minulta oli jäänyt yksi annos itse keittoa, jonka myös sekoitin gratiiniin. Tällälailla voi hyödyntää myös edellisen päivän jämäruokia!

Valitsin ainekset näihin kahteen ruokaan hyvin simppelillä perusteella: mikä oli kaupassa halvinta! Tuoreet kukkakaalit ja parsakaalit ovat todella edullisia tähän aikaan vuodesta, joten niitä kannattaa hyödyntää. Samoin kesäkurpitsan hinta on edelleen vielä hetken ihanan alhainen. Talvella sekin kallistuu, koska kesäkurpitsat tuodaan enimmäkseen Espanjasta.

Syksyinen kasvis-tortellinigratiini

1 pss Rainbown juustotortillineja
1/2 kesäkurpitsa
1/2 sipuli
1/2 prk artisokan sydämiä 
1/2 kukkakaali
2 pientä porkkanaa
1,5 dl valkosipulisen kukkakaalikeiton lientä
1,5 dl valkosipulista kukkakaalikeittoa
1 dl 4% ruoka ”kermaa”
30 g juustoraastetta 

Keitä tortellinit ohjeen mukaan. Pilko kaikki kasvikset sopiviksi kuutioiksi tai siivuiksi mielesi mukaan. Keitä noin 5 min. kukkakaalta ja porkkanoita. Poista vedet. Levitä uunivuoalle kasvikset. Poista vedet tortellineista ja levitä myös ne uunivuoalle. Sekoita ainekset tasaisesti ja kaada päälle liemi ja sosekeitto. Sekoita. Kaada lopuksi vielä  ”kerma” ja levittele juustoraasteet päälle.

Jos et ole tehnyt kyseistä keittoa edellisenä päivänä, mikä on täysin mahdollista, niin valmista pari desiä kanafondia, heitä sekaan valkosipulia, hunajaa ja mustapippuria sekä timjamia. Keitä tortellineja tässä liemessä ja voit lisätä tortellinit liemineen gratiiniin uunivuokaan. Maku ei ole yhtä monivivahteinen, mutta se korvaa hyvin. Voit myös harkita sosekeiton korvaamista tomaattimurskalla. 

Valmista uunissa 200 asteessa 20 min.

Kevyttä, kaunista ja maukasta.