Karhunlaukka | Ihana valkosipulinen yrtti monimuotoiseen käyttöön

Hyvän ruoan salaisuus on mausteet ja maustamisen taito. Tämä korostuu erityisesti kasvisruoassa. Mausteiden monimuotoinen käyttö ja uusien mausteiden kokeilu onkin mielipuuhaani. On mahtava kokeilla luoda uusia mausteyhdistelmiä tavalliselle arkiruoalle ja löytää tätä kautta uusia ulottuvuuksia ruoasta.

Karhunlaukka on viimeisin uusi tuttavuuteni ja olen vallan menettänyt sydämeni sille. Karhunlaukka on eurooppalainen sipulikasvi ja kuivattuna mausteena siitä voi aistia mietoa valkosipulin hajua ja makua. Karhunlaukkaa kasvaa luonnossa myös lounais-suomessa ja Ahvenanmaalla, jossa se on rauhoitettu. Sitä voi myös kasvattaa kotipuutarhassa, jolloin kasvista voi käyttää lehdet, kukat ja sipulin. Lehdet kannattaa käyttää nuorena ja tuoreeltaan, jotta maku säilyy. Karhunlaukkaa saa myös mausteena kaupan hyllyltä.

Karhunlaukkalla voi maustaa ruokia hyvin monipuolisesti. Itse olen käyttänyt sitä porkkanaohukaisissa, salaateissa, erilaisissa kasvisruoissa; kasvisgratiinissa ja kasvispastassa, liharuoissa: kinkkukiusauksessa ja lasagnessa, focaccciassa ja muissa leipä- sekä sämpylätaikoissa, kuin myös pizzapohjassa. Kuten sanoin käyttömahdollisuudet ovat loputtomat.

Tämä oli Oodi karhunlaukalle. Itse aion istuttaa karhunlaukkaa pihaamme kunhan löydän sen siemeniä. Toivottavasti joku muukin menettää sydämensä tälle ihanalle kasville ja mausteelle!