Juustoja ja punaviiniä

Vietimme pienimuotoista juustoiltaa tässä taannoin. Ei mitään ihmeellistä eikä mitään vakavaa ja ensisijaisesti omaa muistiani varten tänne kokoan neljä juustoa joita maistelimme. Suurin yllätys illassa oli se, että tulin täyteen! Siis pelkistä paloista juustoa ja parista keksistä. En olisi ikinä uskonut!


Cheddar Mature: Peruscheddarin suurina ystävinä, halusimme maistaa hieman erityisempää cheddaria. Ja voin kertoa, että makumaailma ja väri oli jotain aivan muuta kuin sulatejuustocheddarissa, joita saa hampurilaisten välissä! Miksi tämä oli sitten erilaista cheddaria kuin kullankeltainen big macistä tuttu cheddar? Koska sitä on kypsytetty kauemmin. Cheddar Maturea kypsytetään on yleensä 6-15 kk. (En ole tosin varma onko kypsytys oikea sana tässä yhteydessä). Mahdollisia variaatioita sanalle voisi olla myös maturoitunut. Tässä juustossa oli erityisen mielenkiintoista se, että kun oli kokeillut muista juustoja ja juonut vahvasti tanniinista punaviinia niin tässäs juustossa pilkahti sitruunainen maku! Joka tapauksessa kahdeksan tähteä kymmenestä!

Green Gouda: Tämä tapaus onkin jo vanhempi tuttu, mutta koska pidän siitä niin ajattelin, että yksi tuttu ja turvallinen kaveri voisi ottaa mukaan. Green Gouda on pestolla maustettua Goudaa. Sitä saa myös punaisena varianttina, joka on myös erinomaisen hyvää. Suosittelen tätä yleiseen arkiseen naposteluun! Seitsemän tähteä kymmenestä!

Mondseer: Tämä valinta oli hieman oddball, koska meillä ei ollut minkäänlaista haisua siitä minkälaista se on. Olen kuullut kehuttavan Itävaltalaisia juustoja ja sen takia tämän valitsimmekin. Vaikka tämä oli ihan hyvää, niin yleinen mielipide oli, että se oli aika tylsän ja tavallisen makuista. Sitä olisi pitänyt ehkä maistaa ensimmäisenä, jolloin se olisi päässyt oikeuksiinsa. Joka tapauksessa tälle juustolle annan viisi tähteä kymmenestä!


Gorgonzola: Olen suuri sinihomejuustojen ystävä, mutta en ollut aiemmin maistanut Gorgonzolaa ja siksi valitsin tämän homejuuston. Se oli hyvää, erityisesti kun combona toimi pipari ja tuoreet viikunat. Sitä kypsytetään yleensä 3–4 kuukautta, mutta toisinaan jopa puoli vuotta. Nuori juusto on rakenteeltaan pehmeämpää kuin vanha, joten tämä oli nuorempaa variaatiota. Olen tykästynyt enemmän koviin vahva-aromisiin sinihomejuustoihin, joten sikäli olen parempiakin syönyt. Minua hieman häiritsee sinihomejuusto, jonka tekstuuri on perhmeää ja tahmaista. Joka tapauksessa hyvä perus sinihomejuusto. Tälle antaisin seitsemän tähteä kymmenestä!

Juustojen kanssa joimme kahta eri punaviiniä. En muista enää mitä viinejä ne olivat, koska en itse niitä ostanut. Muuten kaverina meillä oli kantolan suolattuja keksejä, tuoreita viikunoita, pähkinöitä ja jam it passion hilloa. Kyseinen hillo oli yllättävän hyvä yhdistelmä erityisesti cheddarin ja sinihomejuuston kanssa! Suosittelen kokeilemaan!