Juhannustarjoilu | Tarjoiluehdotuksia yöttömään yöhön

Juhannuksena kesä tarjoaa ensimmäisiä satojaan suomalaisiin ruokapöytiin. Uudet perunat, kotimaiset mansikat, herneet ja muut torin antimet houkuttelevat tuoreudellaan ja kotimaisuudellaan. Juhannus on aikaa, jolloin suomalainen kesä on saavuttanut täyden kauneutensa ja runsautensa. Tämä näkyy myös ruokapöydissä: juhannuksena kannattaa suosia kotimaisia raaka-aineita ja mielellään jopa lähiruokaa ja -tuotantoa.

Juhannus on täynnä perinteitä. Perinteet näkyvät myös ruokatarjoilussa. Välillä  on kuitenkin hyvä uusia perinteisiä juhannusreseptejä. Juhannusmuistot muodostuvat tutuista makumaailmoista, mutta juhannus perinteisiin kuuluvista raaka-aineista kannattaa aika ajoin valmistaa uusia ja erilaisia yhdistelmiä, reseptejä ja kokonaisuuksia.

Juhannus tunnelmia.
Juhannus tunnelmia.

Juhannuksen grilliruoat

Grillaus kuuluu lähes jokaisen suomalaisen juhannukseen. Grillauksessa ihmisiä kiehtoo eniten se, että ruokaa saa valmistaa ulkosalla, luonnon keskellä ja grillaamalla ruoka onnistuu takuuvarmasti aina. Grillauksen kestosuosikkeja ovat makkarat, erilaiset pihvit ja kalat. Kasvissyöjät voivat kasvisten lisäksi grillata vaikkapa cajun-marinoituja soijapihvejä. Juhannus voi olla myös hyvä ajankohta kokeilla valmistaa kotitekoisia makkaroita!

Haluatko grillailla tänä vuonna enemmän kasvisruokaa? Tässä muutama toimiva resepti:

Cajun-marinoidut soijapihvit ja grillatut kasvikset

Kotipihan antimet juhannustarjoilussa

Suomalaiset juhannusperinteet ovat hyvin vakiintuneita. Monen suomalaisen juhannukseen kuuluvat juhannussauna, juhannuskokko, juhannuskoivut, juhannustanssit ja jopa juhannussalko. Suomen luonto näkyy perinteissä ja juhannuskoristelussa, mutta myös juhannustarjoilussa.

Perinteiseen juhannustarjoiluun kuuluvat kotimaiset uudet perunat, lohi, sillit, salaatit ja mansikat. Monelta jää kuitenkin huomaamatta, että jopa oma kotipiha saattaa tuottaa juuri juhannuksen aikaan herkullisia raaka-aineita ruokapöytään! Monen kotipihalta löytyy juhannuksen aikaan sellaisia herkullisia kasveja kuin nokkonen ja raparperi. Näitä kasveja kannattaa ehdottomasti hyödyntää juhannusmenussa. Raparperista saa valmistettua herkullisia piiraita ja muita jälkiruokia. Grillatun kalan ja uusien perunoiden kanssa voi taas tarjoilla herkullista nokkoskastiketta:

Nokkoskastike kalalle ja perunoille

Raparperipiirakka ja raparperisorbetti

Kuuman kesäpäivän juhannusherkkuja

Meidän onneksemme juhannus kestää kauemmin kuin vain yhden vuorokauden. Näin pitkänä pyhänä ehtii herkutella monenlaisia ruokia. Kun on oikein helteinen kesäpäivä ja grillattu lämmin ruoka ei maistu, on hyvä ottaa esille viileämmät juhannustarjoilut. Graavatut kalat ja sillit ovat erinomaista naposteltavaa juhannukseksi, ne ovat kuin suomalaisia tapaksia. Erilaiset salaatit ja perunasalaatit ovat myös hyvä lisä juhannusmenuun. Tässä linkkejä herkullisiin juhannussalaatteihin:

Vihreä hernesalaatti

Raikas mansikkasalaatti

Aurajuustoinen perunasalaatti

Kokeilemisen arvoinen sormiruoka juhannustarjoiluun ovat myös sushit. Ne sopivat myös juhannuksen vieton teemaan, koska silloin erilaisia kaloja ja äyriäisiä on paljon tarjolla. Ja kukas sen tietää, vaikka sushista tulisi uusi juhannushitti. Tässä muutama linkki juhannukseen sopivaan sushi-ohjeeseen:

Silakkasushit

Skågen sushit

Juhannuksen juomatarjoilut

Alkoholi on kuulunut juhannuksen perinteisiin jo kauan aikaa: Juomisen, laulamisen ja meluamisen on uskottu tuottavan onnea ja karkottavan pahoja henkiä. Alkoholikulttuurilla on siis jo pitkät perinteet suomalaisessa juhannuksessa.

Herkullisen sangria reseptin löydät Korianteri.fi-blogista!
Herkullisen sangria reseptin löydät Korianteri.fi-blogista!

Viinit ovat helppo ratkaisu juhannuksen juomatarjoiluun. Raikkaampana vaihtoehtona voivat olla kuitenkin herkulliset ja kesäiset drinkit. Mimosa on klassinen ja raikas aperatiivi ja sangria ihanan kesäinen juoma.  Mimosasta saa hieman raikkaamman korvaamalla appelsiinimehun tuorepuristettuun appelsiinimehuun. Haluatko tuoda kotipihan ja suomen kesän makuja myös juomiin? Tähän tarkoitukseen raparperi mojito on täydellinen valinta. Alta löydät reseptejä juhannusdrinkkeihin:

Kesäinen sangria

Raparperi mojito

Juhannuksen juomatarjoilussa pintansa pitävät myös oluet. Kyllähän kylmä olut kummasti viilentää oloa helteisenä kesäpäivänä. Juhannuksen ja suomalaisen kesän kunniaksi kannattaa valita kotimaisia oluita, ehkä jopa tukea lähituotantoa ja pienpanimoita.

Salaattien ja kasvisten seuraksi sopivat vaaleat vehnäoluet. Kalan kanssa sopii tarjoilla esimerkiksi pilsneriä tai vaaleaa lageria ja grillattavan lihan ja burgereiden seuraksi taas vaikkapa stoutit ja tummat lagerit.

Tässä pieni apuväline mitä olutta kannattaa valita minkäkin ruoan seuraksi:

Mitä olutta tarjoilla ruoan kanssa?
Mitä olutta tarjoilla ruoan kanssa?