Irlantilainen Guinnes-lihapata | Liha-juurespataa oluessa

St. Patrick’s Day meni jo, mutta sen inspiroimana tein lähes täydellisyyttä hipovaa irlantilaista juureslihapataa Guinnes-oluesta. Tämän ruoan ainoa huono puoli oli se, että se oli liian hyvää ja loppui aivan liian nopeaan. Maku oli kertakaikkisen ihana ja sitä täydensi erinomaisesti mustikkahyytelö, Ullan Pakarin Aurinkopatu-leipä sekä ohrasuurimot.

Guinnes olutjuurespataa, ohrasuurimoita ja mustikkahyytelöä. Nam.
Guinnes olutjuurespataa, ohrasuurimoita ja mustikkahyytelöä. Nam.

Ruokajuomaksi valikoitui myös meille uusi tuttavuus, mutta niin hyvä olut, että sitä myös juodaan jatkossa: nimittäin belgialainen tumma ale Gouden Carolus Classic. Tämä oli todellista herkkua ja sopi hieman ligöörimäisen ja omenaisen makean makunsa ansiosta täydellisesti tähän suolaiseen ja suoraviivaiseen olut-lihapataan! Makumaailma ruoan ja juoman puolesta toi mieleen Tallinnan keskiaikaisen ravintolan Olde Hansan. Paitsi, että kokonaisuus kotona olis hitusen parempi, uskokaa tai älkää!

Oluttarjoiluna belgialainen tumma ale: Toimi!
Oluttarjoiluna belgialainen tumma ale: Toimi!

Tästä Guinnesillä höystetystä lihapadasta kestosuosikki, en todellakaan aio odottaa seuraavaan St.Patrick’s päivään, että saan tekosyyn herkutella tätä hyvässä seurassa. Inspiraatiota ohjeeseen sain kaveriltani Tainalta, joka oli soveltanut Avaruusasema blogin reseptiä!

Ps. tässä reseptissä ei mielestäni ole välttämätöntä käyttää tiettyä lihaa tai välttämättä edes lihaa ollenkaan: padan maut oli niin hurmaavat, että en itse ainakaan kiinnittänyt huomiota siihen suliko suussani juures vai lihanpala: eli suosittelen myös kasvissyöjille tätä reseptiä ilman lihaa olut-juurespatana!

Pps. Toisekseen Guinnes ei ole välttämätön olut tämän valmistukseen, voit käyttää lähes mitä tahansa tummaa olutta, oman maun mukaan!

Arvio: 51

Valmisteluaika: 1 hour

Paistoaika: 2 hours

Aikaa yhteensä: 3 hours

See Detailed Nutrition Info on

Irlantilainen Guinnes-lihapata | Liha-juurespataa oluessa

Ainesosat

500 g possun / naudan lihapaloja
1 rkl voita
1 rkl öljyä
5 porkkanaa kuorittuna ja paloiteltuna
timjamia, seesamsiemeniä, merisuolaa ja kuninkaallista pippurisekoitusta
4 valkosipulin kynttä
5 rkl tomaattipyrettä
1,5 dl valkoviiniä (myös punaviini käy)
1 tölkki Guinnes-olutta / vastaavaa
5 dl vettä + vasikkafondia/kasvisfondia
timjamia, kuninkaalista pippurisekoitusta, merisuolaa, karhunlaukkaa, beef and chef lihamausteseos tjsp
2 sipulia
6 pientä perunaa kuorineen halkaistuna 4 osaan
100 g (kesä)kurpitsaa kuutioina
Ruskeaa Maizenaa

Lisukkeet:

Vaalea leipä
Ohrasuurimot
Mustikkahyytelö

Ohjeet

Pilko lihapalat ja porkkanat sopivan kokoisiksi paloiksi. Lisää paistinpannulle öljy ja voinokare + liha- ja porkkanapalat. Mausta paloja timjamilla, seesaminsiemenillä, merisuolalla ja pippurisekoituksella ja paista vain hetki todella kuumalla lämpötilalla, jotta lihat ja porkkanat saavat väriä pintaan. Poista lihat ja porkkanat pannulta uunivuokaan. Pilko sipulit, kurpitsa ja pestyt perunat sopiviksi paloiksi. Siirrä juurekset, kasvikset ja lihat uunipataan.
Lämmitä uuni 175 asteiseksi. Silppua valkosipuli ja paista sitä samalla pannulla kuin edellisiä aineksia. Lisää parin minuutin päästä tomaattipyre ja paista toinen hetki. Lisää viini ja kiehauta. Lisää olut, vasikkafondiseos ja mausteet. Anna kiehua pari minuuttia.
Lisää kastike uunipataan juuresten ja lihojen päälle. Sekoita. Paista uunissa noin 2 tuntia. Lisää maizenaa ja vaihda uunin asetukset grilli-kiertoilmalle. Paista vielä 15-20 minuuttia.
Tarjoile ohrasuurimoiden ja mustikkahyytelön kera, nauti samalla erinomaista olutta myös lasista! Mustikkahyytelön makeus antaa täydellisen loppusilauksen kokonaisuudelle. Skuuppaa lopuksi vaalealla leivällä loput kastikkeista --> Taivaallista!

Irlantilainen liha-juurespata
Irlantilainen liha-juurespata