Helppoja ideoita juhlien juomatarjoiluun

Oli kyse sitten sukujuhlista, pikkujouluista tai vain illanistujaisista, näyttävä kattaus ja tarjoilu ovat helppo tapa luoda juhlatunnelma. Monet tietävätkin tämän, ja panostavat näyttävään kattaukseen ja buffetlinjastoon. Yksi (ainakin näin suomalaisesta näkökulmasta merkittävä) asia jää kuitekin yleensä vähälle huomiolle, nimittäin alkoholitarjoilu. Samoin kuin ruoan kanssa, juomien tarjoilu kannattaa sovittaa juhlan ilmeeseen ja teemaan. Klassisen tyylikkäissä iltatilaisuuksissa kuohuviini on ehdoton alkumaljana, mutta rock-henkisemmässä tilaisuudessa sen voi korvata vaikkapa Jaloviinan ja Pommacin sekoituksella.

Alkoholitarjontaa suunniteltaessa on hyvä miettiä mikä sen tarkoitus on. Haluatko vieraittesi olevan sopivassa nousussa jo alkupalaan mennessä vai sopiiko juhlan arvolle verkkaisempi tahti? Juhlaa suunnitellessa kannattaa myös päättää tehdäänkö juomatarjoilusta juhlien kohokohta, mieleenjäävä yksityiskohta vai keskitytkö vain hoitamaan perusasiat kunnolla.

Oli ajatuksesi mikä tahansa, tässä artikkelissa esittelemme muutamia ideoita joiden avulla juomatarjoilu sujuu kuin tanssi. Myös Juhlan paikan Pinterestistä löytyy oma boardinsa juhlien juomaideoille!

Tämän kesän trendejä ovat omat etiketit, ekologiset pahvipillit ja tuoreet hedelmät juomatarjoilussa!
Tämän kesän trendejä ovat omat etiketit, ekologiset pahvipillit ja tuoreet hedelmät juomatarjoilussa! ©Liisa Oja

Perusasiat kuntoon

Helpoin tapa kattaa juomat esille on asetella ne siististi pöydälle ja katsoa, että niitä täydennetään sopivin väliajoin. Pienellä panostamisella asettelunkin saa näyttämään juhlavammalta. Muutama idea, jolla juomatarjoiluun jotka eivät rampauta kenenkään budjettia:

 • Osta usean brändin olutta, siideriä ja lonkeroa. Muutaman vaihtoehdon joukosta kaikki vieraasi löytävät mieleisensä virvokkeen ja useiden laatujen tarjoilu saa tarjoilun vaikuttamaan monipuolisemmalta.
 • Laatikkoviinit ovat pulloviinejä edullisempia, mutta laatikoilla on epämiellyttävä taipumus hajota illan edetessä. Budjetin painaessa voit ostaa laatikkoviinien lisäksi joko saman viinin lasipulloja tai karahveja joita täydennetään illan mittaan.
 • Tee boolin sijaan valmiita juomasekoituksia kannuihin. Voit käyttää sekä klassisia cocktail-ohjeita sekä kokeilla omia sekoituksia. Netistä löytyy sivustoja, joissa on ns. drinkkikoneita, jotka auttavat cocktailien ja drinkkien valitsemisessa raaka-aineiden mukaan.
 • Painata viinipulloihin omat etiketit. (Yllättävän edullista)
 • Kata juomien lisäksi tarjoilupöydälle servettejä, lasinalusia, pillejä ja muuta baaritilpehööriä. Juuri kukaan ei niitä käyttä, mutta juomatarjoilusi vaikuttaa astetta viimeistellymmältä. Esimerkiksi pulju.net tarjoaa kattavan valikoiman tälläisiä tuotteita.
 • Tarjoiluissa kannattaa muistaa myös alkoholiton vaihtoehto. Kokeile esimerkiksi mehutiivistettä ja kivennäisvettä. Myös alkoholittomat juomat kannattaa tarjoilla näyttävistä astioista.
 • Vettä, vettä, vettä. Huolehdi että pöydissä on riittävästi vesikannuja joita täydennetään.
 • Mikäli tarjoilet kahvin kanssa konjakkia tai likööriä, juomat kannattaa kantaa valmiiksi laseihin keittiön puolella. Tämä nopeuttaa sekä kahvitarjoilua ja vähentää kulutusta.
Perinteisen boolin sijaan helppo, halpa ja hyvä vaihtoehto on valmistaa kotitekoista simaa tarjolle juhliin. Simaa voi maustaa sitruunoilla, hunajalla, greipillä tai vaikkapa inkiväärillä!
Perinteisen boolin sijaan helppo, halpa ja hyvä vaihtoehto on valmistaa kotitekoista simaa tarjolle juhliin. Simaa voi maustaa sitruunoilla, hunajalla, greipillä tai vaikkapa inkiväärillä! © Liisa Oja

Panosta juomatarjoiluun

Jos juomatarjoiluun haluaa panostaa hieman enemmän, tullaan valintojen eteen. Ylimääräisen rahan voi käyttää laadukkaampiin juomiin, esimerkiksi erikoisoluisiin tai cocktaileihin. Toinen vaihtoehto on panostaa juomien lisäksi esimerkiksi vuokraamalla tarjoilua varten viinilasien lisäksi oikeita tuoppeja ja cocktaillaseja. Tarjoiluaseman miehittäminen ammattibaarimikolla voi tulla kalliiksi, mutta juomien tarjoiluun ja yksinkertaisiin juomasekoituksiin voi käyttää myös alan opiskelijaa.

Tässä pari ajatusta niille, jotka haluavat panostaa juomatarjoiluun

 • Suosi pulloja tölkkien sijaan. Esimerkiksi Newcastlen ja Copenhagenin lasipullot ovat tyylikkäitä. Myös virvoitusjuomia voi ostaa 0.33l lasipulloissa tölkkien sijaan.
 • Mixereiden ja servettien lisäksi juomia voi koristella esimerkiksi valmiiksi leikatuilla sitruunoilla tai limeillä. Kaudesta riippuen myös marjat (tuoreet tai pakasteet), viinirypäleet ja muut hedelmät ovat hyvä vaihtoehto.
 • Mikäli juomia tarjoillaan laseista, muista varata myös jäitä. Jos haluat minimoida jään sulamisen, säilytä sitä lämpimässä mahdollisimman suurina määrinä.
 • Tarjoa mahdollisuus sekoittaa omia cocktaileja. Jo muutamasta raaka-aineesta saa tehtyä joukon erilaisia drinkkejä. Esimerkiksi mulletoi.com myy shakereita ja muita tarpeellisia välineitä. Baaritiskille kannattaa tehdä valmiiksi muutaman esimerkkidrinkin ohje. Voit käyttää vaikka tätä:

juomat infographic, drinks spreadsheet

Juomatarjoilusta wow-tekijä

Panostamalla juomatarjoiluun vielä vähän ekstraa, varmistat että juhlistasi puhuntaan jälkeenpäin. Vaikka budjetti olisi pohjaton, parhaan tulokseen saa toteuttamalla perusasiat hyvin ja panostamalla yhteen tai kahteen kokonaisuuteen kunnolla.

Kolme huippuideaa:

 • Palkkaa ammattimainen baarimestari opettamaan vieraille cocktailien sekoitusta. Tälläistä palvelua tarjoavat esimerkiksi Elämyslahjat
 • Tarjoile näyttävät ruokaan sopivat cocktailit viinin sijasta.
 • Vuokraa oluiden ja siidereiden tarjoilua varten baaritiskille oluthana.

 

Idea: Entäpä jos valitset drinkit juhliesi teemavärin mukaan?
Idea: Entäpä jos valitset drinkit juhliesi teemavärin mukaan? © Liisa Oja