Halloween juhlat | Sadonkorjuusta naamiaisjuhliin

Lokakuu – mikäs otollisempi ja tunnelmallisempi ajankohta naamiaisjuhlille? Yhdysvalloista meille Suomeenkin rantautunut kurpitsantäytteinen Halloween juhla on erinomainen syy järjestää tunnelmaiset naamiaisjuhlat pimeneviin ja kylmeneviin loppusyksyn iltoihin.

Halloweenia voi viettää monin eri tavoin – Nykyään jotkut juhlistavat halloweenia naamiaisbileissä tai -juhlissa, toiset viettävät sitä kauhuelokuvien ja teemaan sopivien herkkujen parissa, kolmannet järjestävät intiimimmät illallisjuhlat. Suomessa tunnetumpi tapa aina 1950-luvulta on ollut viettää pyhäinpäivää hiljentymällä muistelemaan vainajia. Koska Suomessa nykyaikaisella halloweenilla ei ole pitkiä perinteitä, niin sille voi kehittää itse uusia perinteitä ja tapoja juhlistaa sitä.

Käy katsomassa lisää ideoita Juhlan Paikan Pinterest-sivuilta!
Käy katsomassa lisää ideoita Juhlan Paikan Pinterest-sivuilta!

Sadonkorjuun juhla

Alkuaan halloween on ollut muinaisten kelttien talven alkamisen päivä, jolloin vainajien ja henkien uskottiin olevan liikkeellä. Euroopassa halloweenia on vietetty anglosaksisissa maissa, kuten Englannissa, Skotlannissa ja Irlannissa, mistä juhla on siirtynyt siirtolaisten mukana Yhdysvaltoihin ja muotoutunut nykyiseen karnevaalimaiseen muotoonsa.

Suomessa aikoinaan vastaava juhla oli kekri, eli sadonkorjuun juhla. Kekriä juhlistettiin tarjoamalla vainajille juhlaruokaa ja lämmittämällä heille sauna. Luonnollisesti myös elävien kirjoissa olevat juhlivat laulujen, leikkien, alkoholin ja ruoan voimin.

Miten olisivat halloween teemaiset cupcaket tai alkudrinkit? Kuinka tehdä helposti valosarjat juhliin? Nämä ja muita ideoita halloween juhliin Juhlan Paikan Pinterestistä!
Miten olisivat halloween teemaiset cupcaket tai alkudrinkit? Kuinka tehdä helposti valosarjat juhliin? Nämä ja muita ideoita halloween juhliin Juhlan Paikan Pinterestistä!

Amerikkalaiset naamiaisperinteet

Nykypäivän Yhdysvalloissa halloweenin sydän löytyy temaattisesta naamiaispukeutumisesta, ruoasta ja koristelusta. Halloween onkin eräiden lähteiden mukaan joulun jälkeen juhlituin juhla Yhdysvalloissa. Kaiverrettu talvikurpitsa toimii erinomaisesti halloweenin tunnelmallisena symbolina: onhan se samaan aikaan kuin maski, ruokaa ja koriste.

Yleisimmät teemat halloweenin naamiaisasuissa ja –juhlissa ovat pelottavia ja yliluonnollisia: on kummituksia, hirviöitä, vampyyreja, noitia ja paholaisia. Erinäiset kauhuelokuvien hahmot ovat myös suosittuja.

Myös nykypäivän Suomessa halloween juhlat ovat yleistyneet erityisesti naamiaisjuhlien muodossa. Naamiaisjuhlat voi järjestää tiettyyn teemaan perustuen tai hyvin vapaalla kädellä. Juhlien tunnelmaa nostattaa erilaiset pelottavat koristeet ja kekseliäät sekä teemaan sopivat ruokatarjoilut. Sekä koristeisiin että ruokatarjontaan löytyy paljon hyviä ja helppoja ideoita netistä – myös Juhlan Paikan Pinterest-sivuilta.

Tärkeä osa halloween juhlia ovat myös erilaiset osallistavat leikit, jekut ja hupsutukset. Kauhuelokuvien soundtrackit ja hämärä kynttilävalaistus lisäävät tunnelmaa. Kaikkea muuta tärkeämpää ovat kuitenkin idearikkaat naamiaisasut sekä vierailla että järjestäjillä – ja motivoidakseen vieraita panostamaan pukeutumiseen kannattaa kutsussa mainita, että paras asu palkitaan. Kyllähän vuosittaisiin suomalaisiin juhlaperinteisiin nimittäin vielä yhdet naamiaisjuhlat mahtuvat!