Espanjalainen Paella | Kesän riisipannu

Herkullinen ja monipuolinen paella on ehdottomasti kesäruokaa. Siltikin bloggaan siitä vasta näin syksyllä. Kahden paella-täytteisen kesän jälkeen olemme omaksuneen espanjalaiset maut paellapannulla myös muihin vuodenaikoihin. Mutta siltikin mikään ei maistu yhtä hyvältä paellan kanssa kuin kuuma kesäpäivä, viinilasit tai sangria. Aijai, kuinka tällaisia leppoisia kesäpäiviä onkaan ikävä.

Espanjalaishenkinen paella sisältää jokirapuja, katkarapuja ja kasviksia.
Espanjalaishenkinen paella sisältää jokirapuja, katkarapuja, sinisimpukoita ja kasviksia.

Paellan kokkaamisessa tärkeintä on asenne: paella on sikäli kuin risotto, se vaatii aikaa ja huomiota. Siksi sen kokkailussa kannattaakin ottaa viinilasi käteen ja hyvää juttuseuraa viereen. Toiseksi tärkeintä ovat tietysti hyvät ainekset. Paellan täytteitä voidaan muokata paljon omien makumieltymysten mukaiseksi, mekin teemme usein kasvispaellaa, jolloin korvaamme äyriäiset kasviksilla, linsseillä ja kikherneillä. Kasvispaella on erinomaisen herkullista, se on kasvisruokaa, jota kukaan ei arvaisia kasvisruokasi jos siitä ei erikseen mainitse. Mutta tietenkin erilaiset äyriäiset ja jopa kana sopivat vallan mainiosti paellaan.

Muurikan paellapannu on jokaisen pihallisen paellanystävän must-have. Kun sellaisen hankkii ja ulkona porukalla paellaa kokkailee (kesällä) niin sitä huomaa, että perinteinen suomalainen grilli makkaroineen ja kasler-pihveineen jää helposti kakkosvaihtoehdoksi kun ”grillataan” porukalla yhdessä.

Paella - kaikessa komeudessan.
Paella – kaikessa komeudessan.

Aikaa yhteensä: 1 hour

See Detailed Nutrition Info on

Ainesosat

1 kesäkurpitsa
1 paprika
4 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä
(kikherneitä)
riisiä
2 dl valkoviiniä
1 l kasvis/kanalientä
mustia linssejä
katkarapuja, jokirapuja, simpukoita
mausteet: suola, pippuri, karhunlaukka, rosmariini, yrttejä oman maun mukaan
Lisäksi aiolia / valkosipulimajoneesia

Ohjeet

Pilko kasvikset ja lisää (paella)pannulle oliiviöljyn kera. Kuullota viitisen minuuttia, mausta kasviksia ja lisää riisi. Kuullota myös sitä hetki. Lisää valkoviini ja anna sen imeytyä riisiin. Ala lisäileen liha/kasvislientä paellaan ja keittele riisiä ja kasviksia kypsäksi hiljalleen. Lisää mahdolliset linssit myös riippuen kauanko niitä täytyy kypsentää.
Loppuvaiheessa lisää kypsät äyriäiset. Jos käytät kanaa, se kannattaa esipaistaa. Kaikki liha lisätään niin, että se on kypsää ja antaa paellalle vain makua ja lämpenee riisin valmistuessa. Mausta vielä lopuksi ja tarkista maku.

Espanjalainen Paella.
Espanjalainen Paella.