Crème Ninon | Ranskalainen kuohuviinillä höystetty tuorehernekeitto

Kyllä, ranskalaiset ovat taas osanneet paremmin kuin me suomalaiset. Crème Ninon,
ranskalainen tuorehernekeitto, tuo herneen makumaailman mahdollisuudet uudelle tasolle. Ainakin ihmiselle, joka on tottunut siihen, että hernekeitto tarkoittaa perinteistä suomalaista sinapinsävyyn niin maultaan kuin väriltään suuntavaa keittoa, jonka pohjana ovat kuivatut herneet. Kyllä juuri se torstain hernekeitto, joka laiskemmalle kansalaiselle ja kokille tarkoittaa vielä tästä askeleen karkeampaa purkkihernekeittoa. Jos kuvittelee, että sillä suomalaisella hernekeitolla ja tällä ranskalaisella on mitään muuta yhteistä tekijää kuin pääainesosa, eli herneet, niin on pahasti hakoteillä!

Crème Ninon hienous ei ole ainoastaan sen hurmaavan kevytkenkäisessä, mutta kermaisessa maussa vaan myös sen helppoudessa ja nopeudessa. Ranskalaisen tuorehernekeitto on valmistettavissa noin 20 minuutissa. Ja jos tuoreita herneitä ei ole saatavilla tai niiden litrahinta torilla huippaa päätä niin älä huoli: pakasteherneet ovat lähes yhtä toimiva vaihtoehto! Tärkein ja oleellisin asia kuitenkin on ehkä se, mikä tuntuu turhimmalta: tämän reseptin kruunaa kuohuviini. Ilman sitä, lopputulos ei ole kokonainen eikä maku niin täydellinen. Ja koska tuota kuplivaa juomaa ei tarvitse paljoa, niin yksi pieni pullo riittää vallan hyvin 2-6 hengen annoksiin. Ja jos olette kahdestaan tuosta pullosta riittää vielä lasillisetkin kuohuvaa! Ihanaa.

Kuohuviiniä ja herneitä: kuka uskoisi yhdistelmän olevan näin hurmaava?
Kuohuviiniä ja herneitä: kuka uskoisi yhdistelmän olevan näin hurmaava?

Huomauttaisin vielä lopuksi siitä, että itse tarjoilin tätä ranskalaisilla illalliskutsuilla alkuruoaksi. Pääruokana oli ankkaa karviais-punaviinikastikkeella ja kukkakaalipyreellä. Eli kevyenä pääruokana sama annos riittänee 2-3 hengelle.

Aikaa yhteensä: 25 minutes

Annoksia: 6

See Detailed Nutrition Info on

Ainesosat

2 salottisipulia
1-2 porkkanaa
2 rkl voita
2 dl kasvislientä
200 g ranskankermaa
1,5 dl kuohukermaa
450 g (pakaste)herneitä
sitruunamehua
merisuolaa ja pippuria
kuivaa kuohuviiniä

Ohjeet

Pari tuntia ennen ruoan valmistusta ota pakasteherneet sulamaan huoneen lämpöön. Pilko sipulit ja porkkana. Lisää ne voinokareen kera kattilaan. Kuullota muutamia minuutteja. Lisää kasvisliemi, puolet ranskankermasta ja puolet kermasta kattilaan. Kiehauta ja anna keittiyä hiljalleen noin 15 min.
Sekoita loput ranskankermasta ja kuohukermasta kulhossa ja vatkaa vaahdoksi.
Lisää sulaneet herneet keittoon, nosta läpötilaa ja kiehauta parin minuutin ajan. Lisää sitruunanmehua noin 1-2 rkl oman maun mukaan, samoin suolaa ja pippuria. Myös pieni määrä korianteria antaa kivan sivujuonteen keittoon. Ota pois kuumalta levyltä ja soseuta sauvasoseuttajalla tasaiseksi.
Jos haluat keitosta täysin sileää niin on tärkeää, että herneet ovat täysin sulaneita ja niitä kannattaa ehkä vähän kauemmin keittääkin. Jos haluat pientä rapsakkuutta keittoon (kuten minä) niin herneet voivat olla hieman hyytyneitä (muttei jäsiä) kun ne lisätään keittoon. Jaa keitto alkuruoaksi syville lautasille, lisää kuohu-ranskakermaseos haluamallasi tavalla kauniisti keittoon. Lopuksi avaa kuohuviini ja kaada kulaus keskelle keittoa: tämä tuottaa maun lisäksi hauskan kuplivan ulkonäön!

Creme ninon: herkullinen, nopea ja helppo alkuruoka. NAM!
Creme ninon: herkullinen, nopea ja helppo alkuruoka. NAM!