Aurajuustoinen savulohi-juurespata

Talvi tuli vihdoikin ja sehän tuli paukkuen. Yhtenä päivänä oli +5 astetta ja vettä satoi. Seuraavan vuorokauden aikana lämpötila laski -15 ja lopulta -20 asteeseen ja koko maailmamme oli valkoinen. Ihanaa on se, että maisemat ovat mahtavia lumen tultua ja monta päivää olemme saaneet nauttia jo sinisestä taivaasta ja auringonpaisteesta! Huono puoli on se, että eihän ulos tarkene pistää edes nenänpäätään. Koiraa on turha lenkittää; ei se pieni tarkene kävellä tuolla kuin noin 4 metriä. Itsekkin olen tyytynyt ensisijaisesti hakemaan puita takkaa varten. Kauppareissulla tarvitsisi käydä, mutta oma C-luokan pyöräni ei ole ajopeli tällä kelillä ja komeampi puoliskoni taas on hyvästä syystä ominut automme työmatkoilleen. No ei tässä muu auta kuin käydä vanhoihin ruokavarastoihin ja olla kekseliäs, jotta ruokaa saa!

Talvisia tunnelmia: ei lumi ole aina puhtaa valkoista.
Talvisia tunnelmia: ei lumi ole aina puhtaa valkoista.

Onneksi joulu perinteiseen tapaansa kuitenkin jätti meille ison varaston erilaisia ruoka-aineksia, joita olen nyt päässyt käyttämään mielikuvituksen avulla. Esimerkiksi jouluomenista ja piparkakkutaikinasta tuli erinomainen omenapiirakka! Ei muuta kuin piparkakkutaikina pohjaksi, päälle maitorahkaa, sokeria ja omenia. That’s it.

Sininen taivas ja talvimaisemat.
Sininen taivas ja talvimaisemat.

Tämän lisäksi kaappimme pursuilevat juureksista ja perunoista: niinpä päätin valmistaa juurespadan. Joulun juustojenkin päivämäärät ovat yllättäen riittäneet tänne tammikuun puoleen väliin saakka, hence aurajuusto. Lisäksi pakkasesta löytyi joululimpun lisäksi myös kylmäsavustettua kirjolohifileetä! Ihanata! Ja tuloksena on äärimmäisen herkullinen aurajuustoinen savulohi-juurespata! Tämä ruoka olikin ehdottomasti jouluruokajämien parhautta ja siksi halusin tehdä blogauksen myös tästä ruoasta.

Aurajuustoinen savulohi-juurespata

1 pss Appetitin uunivaliita sinihomejuustoperunoita
150 Kylmäsavustettua kirjolohifileetä
2 porkkanaa
1/2 kesäkurpitsa
1 palsternakka
100 g Aurajuustoa murennettuna
1 dl Kevyt ja Paksu 4% kasvisrasvasekoitetta
mustapippuria, basilikaa ja karhunlaukkaa

Esisulata Apetitin perunatohjeen mukaan ja kaada ne uunivuokaan. Pilko juurekset ja kesäkurpitsat kuutioiksi ja lisää sekaan. Leikkaa myös kirjolohifileet sopiviksi siivuiksi, sekoita aurajuuston mausteiden ja ”kerman” kera perunoihin ja juureksiin.

Paista uunissa 200 asteessa noin 30 min. Herkuttele!

Herkullinen sinihomejuusto-savulohijuurespata.
Herkullinen sinihomejuusto-savulohijuurespata.

Jäikö muille jotain jouluruokia tai -aineksia yli, vai olenko ainoa hullu joka yrittää säilöä kaiken ja tehdä siitä ruokaa? Vaikkakin kyllä minäkin jouduin muutaman jouluomenan heittää menemään kun parat alkoivat maistua käyneeltä… Hetken kyllä mietin, että tästähän tulisi varmasti hyvää kotitekoista omenaviiniä, ligööriä tai siideriä. Tällä kertaa kuitenkin hylkäsin ajatuksen.

Tässä hieman lisää jouluisia tunnelmia!

Auringonnousun piirtää taivaalle mahtavat värit.
Auringonnousun piirtää taivaalle mahtavat värit.
Kotipihan lumiset tunnelmat.
Kotipihan lumiset tunnelmat.
Takkatulen lämpö <3
Takkatulen lämpö <3