Ankanrintaa ja savoijinkaalta karviaismarja-punaviinikastikkeella

Ankanrintaa karviaismarjakastikkeella.
Ankanrintaa karviaismarjakastikkeella.

Ystävänpäivän tarina jatkuu. Alkuruoaksi tarjoilin kampasimpukoita salaattipedillä. Nyt on pääruoan vuoro. Myös pääruoassa on minulle uusia ainesosia. Nimittäin ankka ja savoijinkaali. Ankkaa en ole koskaan ennen valmistanut, koska sitä ei ole ollut Porista saatavilla. Nyt kuitenkin kuin ihmeen kaupalla sitä on alkanut ilmestymään erinäisten kauppojen pakastelokeroihin! Ihanaa. Olen nimittäin aina halunnut valmistaa ankkaa. Toisekseen, koska ankka on todella hyvää. NAM.

Ankka on aika kallista lihaa, jopa pakasteisena. Toisaalta, kun me syömme kotona lihaa noin kerran tai kaksi kertaa viikossa, niin silloin lihasta on valmis maksamaankin hieman ekstraa. Nykyään kun nauta, sika ja kana maistuvat kovin mitään sanomattomilta, eivätkä nekään mitään halpoja ole kun vertaa niiden kilohintoja kasvisten kilohintoihin. Kun kasvisruoka on niin monipuolisen ja vivaihtekkaan makuista, niin sitä alkaa vaatimaan myös lihaltaan samaa ominaisuutta, silloin harvoin kun sitä syö.

Savoijinkaali on minulle myös uusi tuttavuus. Heti kun näin sen kaupan hyllyllä tiesin, että se on saatava. Tämä on siitä harvinainen kaali, että se on mielestäni todella kaunis. Katsokaas nyt noita lehden poimuja. Eihän niitä meinannut raaskia leikata edes ruokaa varten.

Savoijinkaali
Savoijinkaali

Tämän reseptin inspiraationa toimi Gordon Ramsay. Löysin häneltä ihanan skandinaaviselta kuulostavan ohjeen, enkä voinut vastustaa. Ankan lisäksi annoksesta löytyy savoijinkaalta, hieman ilmakuivattua kinkkua ja karviaismarja-punaviinikastiketta. Heti kun luin reseptin, tunsin suomalaisen riistaisan ja syksyisen metsän hajut ja maut mielessäni hiipimässä. Jopa näin lumen keskellä!

Ankanrintaa ja karviaismarja-punaviinikastiketta

Ohje on kahdelle:
400 g ankanrintaa
mustapippuria ja merisuolaa

Sulata ankka. Itse pidin sitä yön yli jääkaapissa ja aamulla se oli jo jääkaappikamaa.

Tunti ennen valmistusta ota ankka lämpenemään huoneenlämpöön. Viiltele ankan rasvaiselle puolelle ristikkäisiä ohuita viiltoja niin, että ainoastaan rasvaiseen osaan tulee viillot (ei saa siis osua punaiseen lihaan). Mausta raastamalla suola ja pippuri myllystä ja sen jälkeen hiero mausteet molemmin puolin ankkaan. Jätä ankka hengailemaan tunniksi.

Esilämmitä uuni. Ota paistinpannu esiin. Laita ankka, rasvapuoli alas päin kylmälle pannulle ja paista noin 10-15 min pienellä (induktio: 4/9) lämpötilalla niin, että rasva hiljalleen sulaa pois ankasta. Huomaat tuloksen siitä, että vaikka laitoit ankan ilman rasvaa pannulle, niin hetken päästä siihen alkaa muodostumaan nestemäistä rasvaa.

Kun rasva on miltei sulanut lisää lämpötilaa ja paista ankalle kiva väri (induktio: 8/9) noin parin minuutin ajan. Käännä ankka ja paista samanlainen väri myös toiselle puolelle parin minuutin ajan. Siirrä ankanrinta uuniastiaan ja paista sitä 120 asteessa noin 6-10 min, riippuen kuinka kypsäksi lihan haluat. Itse kypsytin 7 min. Ota ankka uunista pois, ota rasvat talteen toiselle paistinpannulle ja jä ankka vetäytymään noin 10 min. Valmista kaalilisäke.

Leikkaa ankanrinta sopiviksi siivuiksi ja asettele savoijinkaalen päälle.

Ankanrintaa
Ankanrintaa

—-

Savoijinkaalilisäke:
pieni savoijinkaali
ankanrasvaa/saksanpähkinäöljyä
2 siivua ilmakuivattua kinkkua
loraus vettä
merisuolaa, pippuria ja timjamia

Leikkaa kaali ja ilmakuivattu kinkku sopivaksi. Laita se pannulle ankanrasvan ja ilmakuivatun kinkun kanssa ja paista keskitasoisella (induktio 6/9) lämmöllä. Kun rasva on imeytynyt pois ja olet paistanut kaalta noin 4 min lisää loraus vettä (noin 1/2 dl). Mausta. Paista kaalta sekoitellen vielä pari minuuttia. Asettele lautaselle ja lisää ankanrinta päälle.

Kastike:
3 dl sokerilientä (3 dl vettä, 2 dl sokeria, 1/2 sitruunan kuori raastettuna)
150 g karviaismarjoja
1,5 dl punaviiniä
1,5 dl kanalientä/ankkalientä
2 rkl hunajaa
nokare voita

(Kastike jäi hieman vetiseksi, seuraavalla kerralla ehkä suurustaisin sitä jotenkin)

Suosittelen valmistamaan kastikkeen ennen ankkaa!

Valmista sokeriliemi: sekoita vesi, sokeri ja sitruunankuoren raaste keskenään. Anna kiehua kattilassa niin kauan, että sokeri sulaa nesteen joukkoon ja sen jälkeen vielä pari minuuttia. Lisää karviaismarjat ja anna kíehua vielä hetken. Ota seos pois hellalta ja jätä odottamaan.

Lisää viini kattilaan. Anna sen kiehua keskitasoisella lämpötilalla (induktio: 6/9) noin 6-8 min kunnes puolet viinistä on haihtunut. Lisää kanaliemi. Toista kiehuttamisohjeet. Lisää hunaja ja sekoita. Ota pois hellalta, lisää voi ja anna anna sulaa sekaan sekoittaen seosta samalla. Lisää karviaismarjaseos ja sekoita. (En ole varma täytyikö myös liemi lisätä vai ainoastaan marjat: eri ohjeissa annettiin erilaista tietoa. Voi olla, että jos lientä ei olisi lisännyt niin kastike olisi ollut paksumpaa?)

Kokonaisuus oli aivan mahtava. Miltei siirappimaisen makea marjainen kastike sopi täydellisesti ankan hieman riistaisaan ja kaalin suolaiseen makuun. Tätä tehdään uudestaankin. Jos teen tätä joskus toistamiseen niin voisin kokeilla tehdä kaalista pieni sienitäytteisiä kaalikääryleitä  ja lisätä joukkoon myös pähkinöitä. Uskon, että sekä sienet että pähkinät sopisivat tähän kompoon mahtavasti.

Myös ankan paisto onnistui oikein hyvin. Lihasta tuli juuri sopivan medium.

Ankkaa, savoijinkaalta ja karviaismarjakastiketta
Ankkaa, savoijinkaalta ja karviaismarjakastiketta